Съпруга №4 натири Джизъса

Благой Георгиев се е разделил и с последната си съпруга,...

Чарлз III с първи официален портрет

Новата великолепна четворка – така определят...

Лечева сезира прокуратурата за прахосани 5 млн. от Радостин Василев

отпечатай новината

18.09.2022 10:19 | Видян 452 пъти

Лечева сезира прокуратурата за прахосани 5 млн. от Радостин Василев

Близо 5 млн. лв. са похарчени неправилно по програмите за младежки дейности на министерството на младежта и спорта по време на управлението на предишния министър Радостин Василев. Това разкри служебният спортен министър Весела Лечева, която добави, че ще сезира прокуратурата, след като завърши всички проверки и събере необходимата пълна документация.

„Сключен е договор за обучителни модули и дискусионни модули за 500 хил. лева за два месеца. 6800 лева е наемът на зала за един ден. За два дни са 13600 лева. За един ден 7400 лева за дискусионен модул. Подписът под договора е на г-н Василев.

За Велико Търново общата сума на концерта е 86 хил. лева. Възнаграждението за водещ  е 5 хил. лева. Тази организация подаде, че се отказва от договора и връща парите“, заяви още Лечева по повод ревизията в министерството.

Припомняме, че Василев даде 2 млн.лв. народна пара за реклама със зле поставени плакати, чиято площ няма и метър на метър.

 

Тя уточни, че се проверяват 38 договора, подписани от предишния министър Радостин Василев, които са на стойност 5 млн. лева.

Припомняме, че повече от четири месеца след подписването на анекса към договора за ползване на ст. Българска армия от страна на "ЦСКА-София" продължава да няма никаква яснота за какво са се споразумели Министерството на младежта и спорта - в лицето на стопанисващото дружество "Сердика спортни имоти" (ССИ), и футболният клуб, притежаван от Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и Христо Стоичков.

Лечева ще сигнализира прокуратурата в момента, в който приключат всички проверки и излязат заключенията по тях, като това ще стане до края на мандата ѝ.

Софтуер за милиони за „Националната спортна база“

„Тези средства и този софтуерен продукт не са били заложени в бизнес програмата, която трябва да бъде утвърдена от министъра. Този разход е тежък за възможностите на дружеството. 1,7 млн. лева за софтуерен продукт, който е качествен, но той може да се имплементира в големи производствени процеси или предприятия с хиляди абонати като „Топлофикация“. „Националната спортна база“ се занимава с управление на спортни обекти и съоръжения, предоставя услуги към спортни организации и настанявания – могат да се използват по-евтини програми. Говорихме със собственика на фирмата и парите ще бъдат върнати“.

Пари за салони

„Тези 25 млн. лева в правителството на ГЕРБ, които бяха отделени, бяха раздадени на няколко фирми - не последва действие, водят се дела. Нищо по отношение на шумно обявената политика“, коментира Лечева по отношение на средствата, предназначени за физкултурни салони.

 

Министърът посочи, че няколко фирми са върнали пари.

„Трябва да се въведат стандарти по отношение на училищните дворове и салони, за да разполагат с оборудване и съоръжения, за да се практикуват няколко вида спорт. Всеки училищен двор да бъде разчертан в няколко вида игрища, мрежи за волейбол, кошове за баскетбол, врати за хандбал и за футбол“, обясни служебният министър на спорта.

Спортните училища

„Част от децата, за които има подозрение, че са натровени с храна от спортното училище в Пловдив, са под медицински контрол, а други при своите семейства. Ще бъдат извършени проверки, а след констатациите ще вземем решения“, допълни Весела Лечева.

Тя уточни, че е важно всеки един от виновните да понесе отговорност.

„Ден преди този неприятен случай бяхме събрали всички директори на спортни учители. Видя се, че има много слабости в съвместяването на спортната и учебната дейност.

 

Учениците трябва да пътуват с градски транспорт, за да стигнат до спортните съоръжения, а част от тях са отдалечени от училището“, добави тя.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !