Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Златното сърце с медалите: Стилияна е спортистът на годината

отпечатай новината

19.09.2022 10:04 | Видян 858 пъти | Гласували 2

Златното сърце с медалите: Стилияна е спортистът на годината

Тя е на 17, изглежда на 12 или 13, но сърцето й – златно не само на екипа, с който завърши участието си на световното първенство по художествена гимнастика, е много голямо. И, както се казва - лъвско, но не заради зодиакалния знак, под който е родена. Стилияна Николова е истинският спортист на годината в България, на когото и да дадат това отличие.


И не само заради 3-те сребърни и бронзовия медал, които спечели на шампионата в София. А заради смелостта да се състезава сама срещу света.

Победила ковид19, победила носталгията и раздялата със семейството си, живееща на хиляди км, вече 2 години, от които 9 месеца без нито 1 среща с нейните родители и другите им 2 деца, останала сама отбор на световното първенство и то пред толкова капризната българска публика, тя се справи с всичко. При това със стил, със спокойствие и с невинна детска усмивка.


Тя е толкова мъничка, че треньорките й казват – била „само характер”.
Златно сърце с мощността на атомна електроцентрала.


Стилияна Николова спечели първия медал за България от многобоя на световно първенство по художествена гимнастика от 2001 г. насам. Тя завърши трета на шампионата в София.


Дъщерята на двукратната ни световна шампионка по художествена гимнастика с ансамбъла през 1983 и 1985 г. Паулина Кръстева е родена в Кайро. Там работят като треньори родителите й - бащата на нашето момиче е футболист, част от националния ни отбор на мондиала в Мексико през 1986 г.

Стилияна живее разделена от родителите си от 2 години, включително при преодоляването на тежък ковид19, като в България пребивава при семейството на София Иванова от златния ни ансамбъл.

А Боряна Калейн – досега старшата в отбора ни от две звезди, я подкрепя всячески - нейното отсъствие от първенството направи Стилияна самотен войн, което всъщност само й помогна.


Както припомни Нешка Робева, с 3 сребърни и бронзов медал, тя буквално повтаря постижението на самата ни гениална треньорка, когато още е състезателка на друго домашно световно първенство - във Варна през 1969 г.


 "Вярвам в чудеса, а шампионатът беше като прекрасен сън за мен, но е реалност", заяви Стилияна пред БНТ.


Тя е получила за награда 10-дневна почивка, за да може да види семейството си в Кайро и да избере нова музика за следващите си съчетания.


Фенката на Ливърпул, за каквато тя се обяви, и по-специално на друг виден спортен ас от Египет – Мо Салах, спечели квота и за олимпиадата в Париж през 2024 г.


Където основен конкурент ще й бъде станалата световна шампионка в София навръх Деня на София – София Рафаели – също наше момиче, тренирано от дъщерята и внучката на основателката на българската художествена гимнастика Жулиета Шишманова.


Наистина е колело или (обръч), наистина доброто се завръща, наистина има смисъл да се работи, да се вярва, да се води борба и сърцето да бъде златно.


Борис Ангелов

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !