Отварачката показа татуирано дупе,...

Фолкпевицата Мария отново изненада почитателите си. Този...

Представиха скандален бански за дамите

Популярната марка Fashion Nova представи нов разголен...

Кой може да ни помогне при проблем? Вътрешна майка и вътрешен баща

отпечатай новината

21.01.2023 09:05 | Видян 603 пъти

Кой може да ни помогне при проблем? Вътрешна майка и вътрешен баща

„Да запазим детето в нас”, което често се цитира като жизнен принцип, всъщност е доста погрешна психологическа програма и задълбава, а не решава вътрешните ни проблеми, твърдят експертите. Защо? Ето лайфхак:

Всяка агресия е инфантилна – възрастният човек затова е наричан „зрял”, защото може да се владее, да балансира. Като всяко детинско поведение, тя е израз на вътрешен страх, който възрастният е преодолял и знае, че истинската власт е човек да може да спре себе си. Агресията е съпъствана от други детинщини като сърдене, обидчивост, конфликтност, които може да я предшестват или да я следват. Те създават постоянно вътрешно напрежение, което претоварва психиката и я поврежда.

За огромно съжаление, в държави като нашата, където психологическото знание и психологическата култура не са възпитавани, не влизат и в образователната подготовка още в училище, се създава обществена инфантилност – те се пренасищат с агресия и други детински състояние, подсказващи сериозна травмираност.

Вместо това, понеже води до разрушение, учените имат проста рецепта. Всеки от нас е добре да възпитава т.нар. от тях „вътрешна майка и вътрешен баща”. Как се изразяват те?

Те ни дават чувството, че сме „големи”, че можем да се справим в напрегнати или сложни ситуации по балансиран и печеливш за нас начин, учат ни да се контролираме, да се балансираме, да постъпваме като възрастни и да изработим здраво и печеливше за вътрешния ни покой състояние на равновесие.

Как можем да го тренираме?

Просто е. Когато изпаднете в проблематично състояние, независимо по каква причина, оставете за малко концентрацията върху проблема, която не ви води до решение. Вместо това, спомнете си и дори, ако успеете, визуализирайте ситуация, в която ценен за вас човек ви е помогнал. Сърцето/душата ви ще се усети „затоплено”. Взаимността и сподолеността са онова, което търсим и намираме в близките.

След това си спомнете ситуация, в която вие сте помогнали – когато помагаме, ние сме „големи”, независимо от възрастта и нейното възприемане от обществото. Сърцето/душата ви ще се усети съвсем стоплено, мисълта вече ще бъде балансирана, решението, което търсехте трескаво, но неуспешно преди, сякаш само ще изникне, ще ви намери. Ще намерите спокойствие и даже щастие. Когато помагаме на другите, най-вече помагаме на себе си. Когато ги правим щастливи, получаваме повече щастие за себе си. И процесът не е само в душата, има и своите био-химически реакции, които го доказват.

Когато това се случи няколко пъти, ще се почувствате достатъчно зрели и ще започнете да решавате заплетените лични и професионални казуси все по-лесно. Ще спрете да се вайкате и ще сте намерили своята вътрешна майка и своя вътрешен баща, които – за разлика от физическите, винаги ще бъдат с вас и винаги ще ви помагат.
Освен това, ще разрешите, ако сте ги имали проблемите с детски травми, различни проблеми с родителите, които сте обвинявали за това или онова и сте оправдавали така себе си. Ще излекувате тези травми. Завинаги. И ще си отдъхнете.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !