Небинарен Исус и жена Юда пеят в...

В Шотландия показаха рокоперата „Исус Христос...

Рядко дървесно кенгуру се роди в...

Дървесно кенгуру се показа от торбата на майка си за...

И Духовникова със смешна защита на Буквите

отпечатай новината

24.01.2023 12:45 | Видян 852 пъти | Гласували 1

И Духовникова със смешна защита на Буквите

След Захари Бахаров, и Теодора Духовникова - явно по команда отгоре, е използвала стената си във Фейсбук, за да направи пламенна защита на сериала Войната на буквите на БНТ. В него тя играе една от основните роли - съпруга на цар Симеон. Освен коментара й за "величествения Деян Донков" на фона на твърде слабата в театралниченето игра на колегата й от Народния театър, тя е особено забавна, когато пише за "красивия български език" във филма, особено с всичките грешки, които е направила в текста си. 

Всъщност, точно в сцените с нея, която редовно насилва - срам и позор така да се представя родната история, Донков прави непростими езикови грешки, хеле за сериал, уж посветен точно на Буквите, които е уловил всеки завършил 3-ти клас българин. За абсолютно вулгарното и напълно неуместно в подобно позорище заиграване с плочутото прощално писмо на Ботев, изобщо не говорим. Но и сами можете да се убедите от текста на актрисата, която иначе харесваме, но явно е била принудена да защитава незащитимото:


ВОЙНАТА на БУКВИТЕ

Втора серия

Няма шах ( въпреки че в 10 век шахът си е съвсем официално във Византия), има обаче 50 минути, в които героите говорят хиляди думи на хубавия ни, български език. На хубавия ни, български, разговорен език ( аз харесвам езика, на който говорим днес, намирам го красив и изразителен, не вулгарен.) Разбира се, някой осторожен зрител ако седне с тефтер и молив пред екрана, може и да намери няколко случайно изпуснати думи, като “моля?” вместо “какво”, но няколко - на фона на хиляди ?!??

Какво друго има в серията ?

Има величествен Деян Донков и болката на един велик български цар, който страда да наричат народа му “орда” и “варвари”. Един цар, който мечтае народа му да е велик и образован, и болката му, че част от тоя народ, не иска да е образован, иска да е сит. ( колко познато и днес!).

Има и много, много други, хубави неща и мисля,

че голяма част от хората,

които прибързаха да се възмущават,

ще се изненадат .

Така мисля аз. А какво мислите вие след втора серия, ще ми бъде интересно да прочета тук, в коментари.

Приятно гледане

И да, този сериал е направен с обич към България и миналото ни и всички, които гледат, ще почувстват тази обич.

и още нещо:

Всички велики хора, преди да станат Легенди, са били човеци. Живи, пулсиращи хора. Яли са, пили са, обичали са се, страхували са се, плакали са, викали са понякога, мечтали са, били са гневни, били са радостни, били са .. хора. От плът и кръв. Не - музейни експонати. И в това няма нищо страшно. Напротив. Вдъхновяващо е. Вдъхновяващо е, че живи хора, като всички нас, са станали легенди. Не заради “музейното си поведение”, а заради големите си дела !

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !