Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

"Мета" не вижда проблем с модерацията на Фейсбук от "Телъс" в България

отпечатай новината

27.01.2023 10:21 | Видян 700 пъти

Компанията "Мета" е направила специален одит, но не е установила несъответствия или нарушения при модерацията на Фейсбук в България от нейния подизпълнител "Телъс". Това стана ясно от отговори на Яков Туровски, директор "Обществени политики" в "Мета" за Централна и Източна Европа, които бяха изчетени по време на заседание на парламентарната комисия за е-управление.

В четвъртък тя се опита да проведе изслушване на "Мета" и "Телъс" заради критиките за множество проблеми при модерацията на Фейсбук в България, но то бе практически провалено заради несъдействие от страна на депутатите от ГЕРБ. Специално за изслушването от Канада бяха пристигнали двама високопоставени служители на "Телъс". Тъй като заседанието на комисията се проведе в почивка по време на редовното парламентарно заседание, ГЕРБ поиска да не се нарушава правилникът и заседанието на комисията да се прекрати. Това бе и направено от председателя Калина Константинова от "Продължаваме промяната", но тя предложи "Телъс" да останат да отговарят на въпроси на депутатите и гражданите в рамките на кръгла маса. И това предложение бе бойкотирано от депутати от различните парламентарни групи, като накрая от "Телъс" казаха, че в близките дни ще отговорят само на писмени въпроси.

В последните месеци имаше спорове около българската модерация на Фейсбук заради масираното заглушаването на активисти, журналисти и общественици, които са критични към руската агресия в Украйна, докато в същото време се подсилва проруската пропаганда. Миналата година, седмици след като Русия нахлу в Украйна, беше изпратена и петиция до Европейския парламент срещу пристрастното модериране на съдържанието в българския сегмент на Фейсбук.

Бившият министър по въпросите на електронното управление Божидар Божанов влезе в кореспонденция с Фейсбук (Мета) за начина, по който се модерира съдържанието в България, но полученият отговор беше крайно неудовлетворителен.

Преди седмица пък разследващият сайт Bird.bg разкри, че секретен проект на "Мета" под названието "Dolphin" се изпълнява от българското поделение на "Телъс интернешънъл" (Telus International), чрез който се модерира съдържанието на социалната мрежа Фейсбук в България.

В рамките на краткото си изложение пред комисията Яков Туровски от "Мета" повтори, че модерацията на Фейсбук в целия свят се прави чрез комбинация от изкуствен интелект, модератори и по сигнали на потребители. Модераторите са около 15 000 души, като те говорят над 70 езика. "Мета" ежеседмично прави одити за това как се извършва модерацията. В случая с "Телъс" са установени високи нива на точност и съответствие, като не са открити несъответствия или проблеми.

От "Телъс" заявиха, че няма да отговарят на въпроси, свързани със спецификата на процеса на преглед на съдържанието на клиента си "Мета", като то се осъществява изцяло по правилата на "Мета".

Представителите на "Телъс Интернешънъл" от Канада казаха още, че са дошли в България да подкрепят екипа си у нас срещу неверните обвинения, че чрез модерацията умишлено се подкрепя режимът на Путин и се стимулира проруската пропаганда. Екипът се чувства изморен, заплашен и тормозът срещу него трябва да спре, казаха от компанията. "Телъс" няма и никога не е имала никакви връзки с руското правителство", декларираха още представителите на дружеството.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !