Три идеи за лятна почивка на...

Лятото предстои и повечето хора вече са планували, а...

Най-романтичните места в света

1. Крайбрежие на Амалфи, Италия От...

Рекорден брой участници откриват маскарада "Сурва" в Перник

отпечатай новината

27.01.2023 16:28 | Видян 568 пъти

Рекорден брой участници откриват маскарада

Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в 29-ото издание на международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който се отрива тази вечер от 18:00 ч. в Перник. Състезателните дефилета също ще започнат днес, което се случва за първи път в 50-годишната историята на маскарада, съобщава БТА. До момента преминаването на групите се провеждаше през втория и третия ден на събитието. Очакват се над 10 000 участници, сред които и 15 чуждестранни маскарадни групи, да бъдат гости на събитието, което ще продължи до неделя. Предпоследният път, когато се състоя "Сурва" - през 2019 г, имаше 7500 участници, съобщи БГНЕС. 

Проявите започват още тази сутрин в 10:00 ч. с откриването на Международна научна конференция на тема: "Маски, фестивали, музеи" в Общински комплекс "Дворец на културата". По същото време ще отворят врати творчески ателиета и маскарадни работилници за деца. Днес ще се проведе и младежкото дефиле "Сурвакариада", в което ще участват над 800 ученици, предимно от пернишки училища. Следобяд, в 13:00 часа, ще бъде даден старт на конкурсните дефилета с 21 маскарадни групи от цялата страна.

Откриването на фестивала "Сурва" ще стане с с грандиозния спектакъл  "Завръщането". Сред гостите на сцената пред Двореца на културата в Перник се очаква да бъде и президентът Румен Радев, представители на Федерацията на европейските карнавални градове, посланици, народни представители и др.
Церемонията ще бъде допълнена от 3D мапинг шоу, аудиовизуални ефекти и други специални изненади.  

По време на трите фестивални дни в Мемориала на миньорския труд в центъра на Перник ще бъде обособена зона за забавления и събития.

В събота и неделя в Мемориала също се очакват множество атракции, сред които забавления за деца, и съвместен концерт на Берковската духова музика и танцови състави от Пернишко.

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Той се организира от община Перник от 1966 г., а през 2015 г. празникът "Сурва" е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !