ЗаПлетени истории: Завръщането на...

Плетените дрехи са хит в световните трендове, хем за...

Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

ИЗБРАН БЕ ПРОЕКТЪТ, С КОЙТО БЪЛГАРИЯ ЩЕ УЧАСТВА ВЪВ ВЕНЕЦИАНСКОТО БИЕНАЛЕ ЗА АРХИТЕКТУРА 2023

отпечатай новината

27.01.2023 16:50 | Видян 771 пъти

ИЗБРАН БЕ ПРОЕКТЪТ, С КОЙТО БЪЛГАРИЯ ЩЕ УЧАСТВА ВЪВ ВЕНЕЦИАНСКОТО БИЕНАЛЕ ЗА АРХИТЕКТУРА 2023

България ще участва за първи път след прекъсване от 15 години във Венецианското биенале за архитектура през 2023 г. Темата на 18-та международна архитектурна изложба през 2023 г. е „Лаборатория на бъдещето“.

Голям успех е наемането на експозиционно пространство за три последователни години за националното участието на България на Венеция - на биеналето за архитектура и това за визуални изкуства. Интересът към проведения от Министерство на културата конкурс беше голям, постъпиха 34 проекта на високо професионално ниво. Участниците показаха, че са запознати с актуалните световни тенденции и чувствителни национални специфики. Принос за добрата организация на конкурса и представянето на резултатите имаха Камара на архитектите в България (КАБ), Съюз на архитектите в България (САБ) и консултативния съвет.

В периода 17 – 19 Януари 2023 г. жури в състав: Председател: Проф. д-р арх. Тодор Булев – председател на УС на САБ; и членове:

1. Доц. д-р Борис Данаилов, изкуствовед, началник на политическия кабинет на министъра на Културата;

2. Арх. Веселин Серкеджиев – член на УС на САБ;

3. Арх. Галина Милкова – член на КАБ;

4. Арх. Тодор Обрешков – член на КАБ;

5. Арх. Георги Кътов – носител на четири специални награди в конкурса „Български архитектурни награди“ - през 2018, 2019 и 2021 г.;

6. Нурхан Раджеб – урбанист;

7. Aрх. Александър Стайнов, държавен експерт в отдел НКН, дирекция КНМИИ, национален комисар за участието на Република България във Венецианското биенале за архитектура през 2023 г., съгласно чл. 5, ал. 5, т.8 от Статута участва със съвещателен глас.

Комисията разгледа постъпилите в Министерството на културата 34 проектни предложения и класира на първо място проекта „Образованието е придвижването от тъмнина към светлина“ (Education is the movement from darkness to light), с куратор арх. Борис Тикварски, и автори арх. Борис Тикварски, Александър Думарей, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фритш, Костадин Кокаланов. Статутът за национално участие на Република България във Венецианското биенале за архитектура, както и условията за участие в конкурса за кураторски проект, предвиждат да се осигури достъп до постъпилите проекти в конкурса. Проектите ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на конкурса. На 30 януари, понеделник, от 11:00 часа, в галерия - „Средец“, на бул. „Александър Стамболийски“ № 17 ще се състои пресконференция, на която ще бъдат представени резултатите от конкурса. Участие в нея ще вземат комисарят на националното участие, авторите на проекта, представители на 7-членното жури и на Министерството на културата. Венецианското биенале за архитектура ще се проведе от 20 май до 26 ноември 2023 г. Всички проекти, подредени по реда на предаване може да намерите тук:

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !