Холивудски звезди участват в римейк...

Ед Уестуик (“ Клюкарката“), Джон Хана („Мумията“) и...

Първи конкурс за красавици от...

Организаторите на World AI Creator Awards създадоха нова...

По-дълг живот с ястия от "сините зони"

отпечатай новината

05.02.2023 09:40 | Видян 606 пъти

По-дълг живот с ястия от

В няколко уникални общности по света хората живеят дълго и здравословно - до и над 100 години. Наричани "сини зони", жителите на тези райони споделят обща среда и начин на живот, които според учените допринасят за дълголетието им.

Италианският остров Сардиния е мястото, където е изследвана една от първите групи столетници - скоро подобни дълголетници са открити в Икария, Гърция; Окинава, Япония; Никоя, Коста Рика; и Лома Линда, Калифорния.

Хората в сините зони ходят пеша, градинарстват и карат колело като част от ежедневието си. Те са близки с приятелите и семейството си, имат цел в живота, справят се добре със стреса и често членуват в социална или религиозна група. Те се хранят с растителна храна и спират да се хранят, преди да са се заситили.

Дан Бютнер, който пръв популяризира "сините зони" със статиите си в National Geographic, а по-късно и с книгите си, не обича да нарича модела на хранене в "синята зона" "диета" Вместо това той е част от здравословния начин на живот, казва Бютнер, който според него всеки може да подражава, независимо къде живее и се храни - дори в силно преработени и обсебени от храната култури като САЩ.

"Моделът на хранене в синята зона е 98% растителна храна - пълноценна и с високо съдържание на въглехидрати. Но само сложни въглехидрати, а не прости въглехидрати като солени закуски, бонбони и газирани напитки", казва Бютнер пред CNN. "Казвате въглехидрати и хората се ужасяват, но най-здравословните храни в нашата хранителна система са сложните въглехидрати. "

Сложните въглехидрати, като боб, грах, зеленчуци и пълнозърнести храни, осигуряват витамини, минерали и фибри, които могат да липсват в преработените и рафинираните храни. Освен това те се усвояват по-бавно, а фибрите помагат да се чувствате сити по-дълго време, според Американската асоциация за сърдечни заболявания.

С помощта на изследователи Бютнер прекарва десетки часове в търсене на сини отблясъци в традиционните храни, пренесени в Съединените щати. Той я открива, но не в собствения си род.

"Оказва се, че моите европейски предци не са донесли диета за дълголетие", казва Бютнер. За сметка на това африканците, азиатците, латиноамериканците и индианците "се хранят по начин, който почти напълно съответства на начина на хранене в синята зона".

 Бютнер е превърнал откритията си в нова готварска книга - "Американската кухня на сините зони: 100 рецепти за живот до 100 години"

"Опитах се да бъда много прецизен, разглеждайки данните, за да намеря какво точно са яли хората в сините зони", казва Бютнер. "Петте стълба на всяка диета за дълголетие, включително и на синята зона, са пълнозърнестите храни, сезонните зеленчуци, грудките, ядките и бобът. Всъщност аз твърдя, че крайъгълният камък на диетата за дълголетие е бобът. "

Храненето в "синята зона" е подобно на средиземноморския стил, който ежегодно печели златни медали за най-добра цялостна диета за здравето. Но има и разлики между начина на хранене в синята зона и този в Средиземноморието, казва Бютнер.

"Хората в сините зони не консумират толкова риба, колкото препоръчва средиземноморската диета - само три пъти седмично и само 3 унции", казва той. "Месо се яде само пет пъти месечно. В синята зона няма краве мляко. "

 Вместо това се консумират сирена от козе и овче мляко като фета и пекорино.

Една от визуално най-забележителните рецепти в книгата е от лилави сладки картофи, които Бютнер смята за ключов елемент от дълголетието на хората в синята зона на Окинава.

"До 1975 г. хранителният прием на жителите на Окинава се е състоял от пурпурни сладки картофи", казва той. "Бих казал, че това е най-дълго живеещото население в историята на човечеството. "

Рецепти от синята зона се срещат и в кухнята на Gullah Geechee - метод на готвене, разработен от потомци на поробени африканци, които се заселват на морските острови в Джорджия, Флорида, Северна и Южна Каролина. Задушените ястия и супи могат да се сгъстяват със семена от бене - наследствен вариант на сусамовите семена, пренесени с кораби с роби.


 

 Снимка: David McLain

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !