И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

Ненчо Илчев и Руслан Мъйнов на дуел за „Златен кукерикон“

отпечатай новината

07.03.2023 10:17 | Видян 334 пъти

Ненчо Илчев и Руслан Мъйнов на дуел за „Златен кукерикон“

Мария Сапунджиева, Мая Бежанска, Ненчо Илчев, Руслан Мъйнов, артистичното семейство Светлана и Христо Бонини са топ комиците, които радват новите поколения зрители и получават най-високо одобрение от колегите си. Това стана ясно от обявените днес за седми път номинации за хумор и сатира „Златен кукерикон“, учредени от Сатиричния театър и неговия директор Калин Сърменов.

Претенденти в категорията за най-добра комедийна мъжка роля са Ненчо Илчев за превъплъщението си в „Догодина по същото време“ от Бърнард Слейд в Драматичен театър – Пловдив, Руслан Мъйнов – за образите, пресъздадени от него в постановката „Градска легенда“ от Алексей Тимченко на ДТ „Адриана Будевска“ – Бургас, а Христо Бонин – за „Срещи в сряда“ от Валентин Красногоров на частната формация „Бонини“.

Мария Сапунджиева е номинирана за най-добра женска комедийна роля за изпълнението си в спектакъла „Ревност“ от Сам Бобрик на Бургаския театър, Мая Бежанска – за „Лилиом - Легенда за любовта“ от Ференц Молнар в Русенския театър, а Светлана Бонин – за партньорството със съпруга си в „Срещи в сряда“.

Номинирани за режисура са корифеят Борислав Чакринов („Ревност“), опитната Елена Панайотова (за „Сън в лятна нощ“ от Шекспир в ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора) и младият, но вече с постижения в жанра Ивайло Ненов („Лилиом…“). Най-добрият комедиен спектакъл пък ще бъде избран измежду „Ревност“, „Дебело прасе“ на Младежкия театър и режисьора Стайко Мурджев с Анастасия Ингилизова в главната роля и „Суматоха“ на Радичков, постановка на друго открояващо се през последните сезони име в режисурата – Дамян Тенев, в Старозагорския театър.

В категорията „Млада надежда“ за статуетката ще спорят актьорите Ивана Керанова („Лилиом…“), Илина Илиева („Сън в лятна нощ“ и Станислав Кондов („Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре на Варненския театър).

С най-много – по 3 номинации, са постановките „Ревност“ на Борислав Чакринов (за женска роля, режисура и най-добър спектакъл) и „Лилиом - Легенда за любовта“ на Ивайло Ненов (за млада надежда, женска роял и режисура). Прави впечатление, че повечето номинации са за представления на извънстолични театри, докато по софийските сцени постижения в сферата на хумора и комедията почти отсъстват, констатират организаторите на наградите от Сатирата, които по регламент - както е и при Аскеерите - не могат да номинират собствената си продукция.

Голямата награда на името на Георги Калоянчев тази година каца на рамото на актрисата и режисьор Нина Димитрова, съосновател на театър „Кредо“. „Този малък театър остави своя емоционална следа, извървя последователен път, за да стигне до днес. Имаш ли добра идея, тя не трябва да е временна, а да се превърне в твоя логика на развитие и пример за следване от останалите“, коментира Калин Сърменов отличието за театър „Кредо“ и неговата жрица Нина, които миналата година отбелязаха 30-годишното присъствие на своя „Шинел“ по Гогол в родния афиш.

Статуетките „Златен кукерикон“ по традиция ще бъдат връчени на 7 април – Деня на хумора и сатирата. Темата на тазгодишната церемония ще бъде „Да живее народът!“ и тя ще добие формата на остро политическо кабаре. Действието ще се развива пред парламента, където ще има протести, повдигна завесата директорът на театъра домакин, отбелязвайки, че България е единствената държава в света с регистрирани 11 протеста с различни искания в един ден. Всички политици от шоуто ще се обединят в платформата „Не на народа!“ и за първи път ще постигнат консенсус, за да излъчат най-сетне стабилно правителство – нещо, което на събратята им от реалността трудно се удава, посочи Сърменов, който обикновено е главен сценарист на церемонията.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !