Вижте как оскверниха гроба на...

Ченгетата вече знаят кой е богохулникът, счупил кръста и...

Бони и Гърдева заформят скандал в...

Отборът на Златните ще наруши своя обет за...

Отдавна мечтая да пея Хендел за българската публика: Соня Йончева

отпечатай новината

14.03.2023 11:26 | Видян 599 пъти | Гласували 1

Отдавна мечтая да пея Хендел за българската публика: Соня Йончева

Американската публика обича Соня Йончева, критиците са благосклонни към нея. Как се чувства самата тя обаче в Ню Йорк?

„На сцената в Метрополитен опера се чувствам добре, но дали ми харесва да живея толкова дълго тук, е друг въпрос. Прекрасен иначе град, Ню Йорк много се промени след пандемията, но не само заради това, когато идвам тук за 4 месеца с моите две деца, нещата стават малко по-сложни и машината за ръководене става по-голяма“, разказва Соня Йончева със смях.

Соня Йончева шества по най-големите оперни сцени, 2022 завърши с много престижни награди, а 2023 започна с излизането на нов диск, озаглавен провокативно „Куртизанката“, в който тя събира арии от знакови опери като „Травиата“ на Верди, „Бохеми“ и „Манон Леско“ на Пучини и други, които са част от нейния репертоар, но и такива, които тепърва планира за изпее като  „Самсон и Далила“ на Сен-Санс, „Манон“ и „Таис“ от Масне. Техните съдби именно са в основата на заглавието на албума.


Дали обаче изявите в България продължават да бъдат различни и по-вълнуващи за Соня Йончева?

„О, аз обожавам да пея на българска сцена. Знаете ли, тези два концерта не бяха предвидени. Но когато ми се обадиха от Ла Скала, където трябваше да бъда за едни важни репетиции през април и ми казаха, че първата седмица от тези репетиции се отлага по технически причини, аз веднага си казах, че това е моментът, в който да дойда да пея в България. Отдавна си мечтая да пея Хендел за българската публика. И се радвам, че можах да се свържа със Зефира Вълова, с която отдавна искам да работя и се оказа, че тя е свободна точно на тези дати – възприех го като още един знак, че сега е точният момент за този бароков концерт“.


Дали само Хендел ще звучи на двата концерта на Соня Йончева в зала България?! Отговорът е леко тайнствен.

„Да, в програмата са само творби от Хендел, но ще завърша с една ария от Хенри Пърсел, която много обичам и това е моето „намигване“, леко повдигане на завесата към проекта за следващото ми идване в България“.

В София, Соня Йончева ще представи и първата си книга, вдъхновена от любими нейни героини от известни опери. Двата концерта в зала България са на 12 и 15 април, като първият е точно месец след церемонията по връчването на Оскарите, на която българската оперна дива ще присъства.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !