Джейкъб Колиър и Мистерията на...

Шесткратният носител на "Грами" ще свири и пее заедно...

Нети Добрева и Асен Блатечки с...

Театралната постановка Този филм за първи път на...

Откриваха "ужасяващи" пластмасови скали на отдалечен остров

отпечатай новината

19.03.2023 10:44 | Видян 496 пъти

Откриваха

Геологията на бразилския вулканичен остров Триндаде вълнува учените от години, но откриването на скали от пластмасови отпадъци в това отдалечено убежище за костенурки предизвиква тревога.

Разтопената пластмаса се е преплела със скалите на острова, разположен на 1140 км от югоизточния щат Еспирито Санто, което според изследователите е доказателство за нарастващото влияние на човека върху геоложките цикли на Земята.

"Това е нещо ново и същевременно ужасяващо, защото замърсяването е достигнало до геологията", казва Фернанда Авелар Сантос, геолог във Федералния университет на Парана, предаде CNN.


 

Сантос и екипът ѝ провеждат химически тестове, за да установят какъв вид пластмаса има в скалите, наречени "пластигломерати", защото са съставени от смес от седиментни гранули и други отломки, свързани с пластмаса.

"Установихме, че замърсяването идва основно от рибарски мрежи, които са много често срещан отпадък по плажовете на остров Тринидад", казва Сантос. "Мрежите се влачат от морските течения и се натрупват на плажа. Когато температурата се повиши, пластмасата се разтопява и се смесва с естествения материал на плажа. "


 

Остров Триндаде е едно от най-важните места в света за опазване на зелените костенурки Chelonia mydas, които пристигат всяка година, за да снесат яйцата си. Единствените човешки обитатели на Триндаде са членовете на бразилския флот, който поддържа база на острова и защитава гнездящите костенурки.


 

"Мястото, където открихме тези проби (от пластмаса), е постоянно запазена зона в Бразилия, близо до мястото, където зелените костенурки снасят яйцата си", казва Сантос.

Откритието повдига въпроси за наследството на хората върху Земята, казва Сантос.

"Говорим толкова много за антропоцена и това е той", казва Сантос, като има предвид предложената геоложка епоха, определена от влиянието на хората върху геологията и екосистемите на планетата.

"Замърсяването, боклукът в морето и неправилно изхвърлената в океаните пластмаса се превръщат в геоложки материал, който се запазва в геоложките записи на Земята. "

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !