Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Нов вид орхидея е открит в Япония, а венчелистчетата й изглеждат сякаш са от стъкло

отпечатай новината

25.03.2023 09:31 | Видян 484 пъти

Нов вид орхидея е открит в Япония, а венчелистчетата й изглеждат сякаш са от стъкло

Понякога новооткритите видове цветя дебнат там, където учените най-малко очакват да ги видят - в паркове, градини и дори в саксии на балкони.

Това е мястото, където изследователите в Япония наскоро идентифицираха нов вид орхидея, нейните розово-бели цъфтежи толкова деликатни и крехки, че изглеждат като изпредени от стъкло.


 

Новоописаното цвете е съсед на популациите на сродни видове орхидеи, често срещани в Япония, които много приличат. Откриването му е важно напомняне, че неизвестни видове често живеят точно под носа ни, съобщиха учените пред Journal of Plant Research.

"Невероятното разнообразие на семейство орхидеи, Orchidaceae, е наистина удивително, а нови открития като това Spiranthes засилват спешната необходимост да се изучават и защитават тези ботанически скъпоценни камъни", казва Джъстин Кондрат, водещ градинар за колекцията от орхидеи Smithsonian Gardens пред CNN. Кондрат не е участвал в изследването.


 

Орхидеите от този род – Spiranthes – се наричат "дамски кичури" заради приликата им с вълнообразните кичури коса. Спирантите имат централно стъбло, около което расте възходяща спирала от малки, камбановидни цветя, които могат да бъдат бели, розови, лилави или жълти.

Има около 50 вида спиранте, открити в Евразия, Австралия и Северна и Южна Америка, обикновено в умерените или тропическите райони, и тези цветя са известни в Япония от стотици години, според проучването.


 


Популациите на новодошлия в цветята са открити в префектура Токио близо до остров Хачихо, вдъхновявайки името на вида Spiranthes hachijoensis. Преди това откритие в Япония са открити три вида орхидеи Spiranthes: S. australis, S. sinensis и S. hongkongensis, като се смята, че само S. australis расте на континенталната част на Япония.

Въпреки това, по време на проучване на континентална Япония преди повече от десетилетие, водещият автор на изследването Кенджи Суецугу, професор в отдела за биоразнообразие, екология и видообразуване на университета в Кобе, откри нещо необичайно: цветя, за които се предполага, че са S. australis, но с гладки стъбла. (S. australis обикновено има космати стъбла. )

Популациите без козина също цъфтят около един месец по-рано, отколкото обикновено прави S. australis - друга индикация, че тези измамни орхидеи може да не са S. australis, каза Suetsugu пред CNN в имейл.

"Това ни накара да разследваме допълнително", каза Суецугу.


 

 От 2012 до 2022 г. той и колегите му търсят орхидеи без косми и анализират физическите особености на растенията, генетиката и средствата за размножаване. Тъй като видовете Spiranthes често се припокриват географски и могат да изглеждат еднакво, "важно е да има цялостно разбиране за разпространението и екологията на сродните видове, за да се разграничат уникалните характеристики на новия вид", каза той.

Цветовете на цъфтежа на S. hachijoensis варират "от лилаво-розово до бяло", като венчелистчетата са с дължина около 0,1 до 0,2 инча (3 до 4 милиметра), съобщават изследователите.


 

S. hachijoensis имаше по-малки цветя с по-широки основи и по-прави централни венчелистчета от другите видове Spiranthes; Липсваше и структура за самоопрашване. Морфологично, това беше близко съвпадение със S. hongkongensis и S. nivea, но минутните физически различия и генетичният анализ потвърдиха, че е уникален. В допълнение към населението на Токио, авторите на изследването откриват S. hachijoensis на други места в окръг Канто и в районите Кюшу, Шикоку и Чубу.

"Бяхме развълнувани, че идентифицирахме нов вид Spiranthes", каза Suetsugu. "Спиранте са най-познатата орхидея в Япония и са ценени от векове", каза той и добави, че цветето се споменава в най-старата японска антология на поезията, която датира от 759 година.


 

Идентифицирането на нови растителни видове в Япония е необичайно събитие, тъй като флората на страната е широко документирана и проучена. Това откритие вероятно ще предизвика интерес към цветето, което е много по-рядко от S. australis, добави той.

"Това откритие на нови видове, скрити в общи места, подчертава необходимостта от постоянни изследвания, дори и в привидно незабележителни условия!" каза Суецугу по имейла. "Той също така подчертава продължаващата необходимост от таксономични и генетични изследвания за точна оценка на видовото разнообразие. "


 

Крехката красота на новооткритите "дамски кичури" е отличителен белег на орхидеите – но такава е и уязвимостта. Има около 28 000 известни вида орхидеи по целия свят. Загубата на местообитания обаче е застрашила много видове и популярността на цветята няма да ги спаси, ако не са защитени.

"Орхидеите имат тясно преплетени връзки в рамките на толкова много екосистеми, както и в различни аспекти на науката и културата", каза Кондрат. "Хората няма как да не бъдат запленени от многото си форми и цветове. Това е този емоционален отговор, който се надяваме да насърчи и вдъхнови хората да предприемат действия, за да ги защитят. "

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !