Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Ai Weiwei пресъздаде водните лилии на Моне, използвайки 650 000 парчета Lego

отпечатай новината

25.03.2023 09:33 | Видян 411 пъти

Ai Weiwei пресъздаде водните лилии на Моне, използвайки 650 000 парчета Lego

Когато китайският художник Ай Уейуей открие новата си изложба през април, посетителите ще се сблъскат с позната сцена в Музея на дизайна в Лондон: прочутите водни лилии на Клод Моне. Но вместо да се състои от импресионистичните четки на френския художник, монументалното произведение на изкуството е направено от тухлите Lego - огромните 650 000 от тях в 22 различни цвята.

Озаглавено "Водни лилии # 1", широкото парче с ширина над 15 метра е най-голямото произведение на Lego, което Ai някога е правил, според музея.


 

Неговата версия изобразява идиличните езера с лилии в дома на Моне в Живерни, но включва, от крайната дясна страна, "тъмен портал", намекващ за детството на Ай в китайския регион Синцзян. Парчето тъмно Лего представлява вратата към подземна землянка, където художникът е живял с баща си в изгнание през 60-те години на миналия век, според прессъобщение на музея.


 

"Във "Водни лилии #1" интегрирам импресионистичната картина на Моне, напомняща за зенизма на Изток, и конкретни преживявания на баща ми и мен в дигитализиран и пикселизиран език", казва Ай в изявление. "Тухлите играчки като материал, с техните качества на солидност и потенциал за деконструкция, отразяват атрибутите на езика в нашата бързо развиваща се ера, където човешкото съзнание постоянно се разделя. "


 


 

Пресъздаването на водните лилии на Моне от Ai Weiwei изисква стотици хиляди тухли Lego. Кредит: Ела Бялковска/OKNO студио


 


 

Дългата над 15 метра творба ще заеме цяла стена на галерията в Музея на дизайна в Лондон. Кредит: Ела Бялковска/OKNO студио


 


 

 Източник: CNN

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !