Серебренников с пола в Кан

Известният руски режисьор Серебренников се яви на среща...

Теди Кацарова изруся: Фото на деня

Теди Кацарова изруся: Фото на деня

Ю Несбьо се завръща с Островът с плъховете

отпечатай новината

30.03.2023 17:18 | Видян 415 пъти

Ю Несбьо се завръща с Островът с плъховете

Може да се каже, че норвежкият крими писател Ю Несбьо вече няма нужда от представяне. На български излезе новият му сборник с разкази "Островът с плъховете" (Емас). Пет разказа - мрачни, напрегнати, много Несбьови - задълбаващи в темите власт и правда.


 

Идеалното четиво, докато чакаме превода на 13-ия случай на инспектор Хари Хуле "Кървава луна". Книгите на Ю Несбьо са преведени на повече от 50 езика, удостоени са с многобройни награди и са надминали внушителните 55 милиона продадени екземпляра. Крими феновете отдавна са свикнали да очакват от него безкомпромисен стил, наситена атмосфера и остро и прецизно изграждане на персонажи. С разказите си Несбьо отново доказва защо е определян за Краля на скандинавския трилър. В този сборник са събрани пет разказа от бъдещето – всеки от тях перфектен пример за философската комплексност на романите на норвежеца.  Първият от тях – „Островът с плъховете“ – ни пренася в постпандемичен свят, където елитът чака да бъде евакуиран от покрива на небостъргач, а простолюдието се бори за оцеляването си.


 

По улиците цари беззаконие и хаос. А богат предприемач си е купил остров с непристъпна крепост. Тя обаче не може да го предпази от пълчищата плъхове, които превземат острова в търсене на храна.  Междувременно юрист става жертва на жестоко престъпление – бандити нахлуват в дома му, изнасилват съпругата му и отвличат дъщеря му. Макар и ревностен борец за върховенството на закона, той не вижда друг начин, освен сам да залови виновниците...  В сборника срещаме още учен, който изобретява лекарство против стареенето. Какво е обаче изобретението му – формула за вечен живот или рецепта за хаос и смърт? 


 

Героите от разказите на Ю Несбьо пътешестват из паралелни вселени, трият спомени, хипнотизират зверове, развъждат отровни змии, водят двойствен живот и се измъкват от патови ситуации. И поставят въпроса за задълбочаващата се морална криза на нашето съвремие. Има ли място за ценности в свят, където хората се самоизяждат като плъхове?

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !