Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Изгряващата цигуларка София Проданова партнира на Софийски солисти

отпечатай новината

31.03.2023 14:49 | Видян 512 пъти

Изгряващата цигуларка София Проданова партнира на Софийски солисти

На 19 април от 19 часа в Централен военен клуб маестро Константин Добройков ще поведе „Софийски солисти“ с програма от творби на двама значими композитори – Анджей Пануфник и Арнолд Шьонберг. За първи път в България ще бъде изпълнен Концерт за цигулка и струнен оркестър на водещия полски композитор Пануфник, вдъхновен от майсторството на Йехуди Менухин.

 

Пануфник показва в пълна сила дълбочината на израза и красотата на изящните цигулкови звуци, като допълнително ги подчертава и задълбочава чрез хомогенния цвят на струнния оркестър, съпровождащ солиста. Концертът за цигулка е сред най-често изпълняваните произведения на Анджей Пануфник. Изтънченият звуков свят на композицията съблазнява слушателя със своята красота и топлина от първата нота до последната.


 

Макар с право да се смята за революционер в музиката на 20-ти век и изобретател на 12-тоновата система (додекафония), Арнолд Шьонберг всъщност е най-известен сред широката публика с една от ранните си, тонални творби. „Просветлена нощ“, неговият опус 4, е първото значимо произведение на композитора и е сред върховите постижение на късния романтизъм. Творбата е написана през 1899г. и е вдъхновена от едноименната поема на Рихард Демел (1896). На 18 март 1902г. „Просветлена нощ“ прозвучава за първи път във Виена, в една вечер с квартета на Херман Греденер и квинтета на Йоханес Брамс.


 

Музиката на „Просветлена нощ“ неведнъж е служила за основа на балетни постановки. От тях най-известен е балетът на Антъни Тюдор „Огненият стълб“ (1942), поставен в Театъра на балета, Ню Йорк. Гост-солист на концерта е изгряващата млада звезда София Проданова, която през миналата 2022г. влиза в Топ 3 на лауреатите в престижния международен конкурс на името на Й.С.Бах в Лайпциг. Със своята барокова цигулка тя става първата българка, взела награда в над 60-годишната история на конкурса. Пловдивската цигуларка София Проданова гради кариера в различни стилове – от ранна барокова до съвременна музика, изявява се и като импровизатор. Обучението си по цигулка започва в НУМТИ "Добрин Петков" в Пловдив при Евгения Ночева. През 2014г. получава пълна стипендия и място в престижното Yehudi Menuhin School. Там работи с преподаватели като Даяна Галвидите, Джена Шери, Наташа Боярски, Андраш Келер, Алина Ибрагимова, Робърт Левин и др. От 2017г. София учи в Guildhall School of Music and Drama, Лондон в класа по цигулка на Дейвид Такено, барокова цигулка при Павло Безносюк и импровизация с Дейвид Долан. От 2020-2022г. София е Нов Ансамблист в Arcangelo – великобритански ансамбъл за старинна музика. С тях редовно свири в Уигмор Хол с партньори като цигуларката Луция Ибрагимова, мандолиниста Ави Авитал, сопраното Каролин Съмсън, записва дискове с челиста Никола Алтщед, контратенора Тим Мийд, а през 2021г. участва в изпълнението на „Матеуспасион“ от Й.С.Бах на BBC Proms в Роял Албърт Хол.


 

София Проданова често си партнира с членове на някои от водещите оркестри във Великобритания: Академията за старинна музика, Оркестърът от епохата на Просвещението, Английски барокови солисти. През този сезон София дебютира като водач на френския ансамбъл Pygmalion, с който често концертира в престижни зали в Европа Концертгебау Амстердам, Версайския дворец, Елбфирхармония  в Хамбург, Концертхаус Виена, Операта в Брюксел, Парижката Филхармония и др. В Германия работи с Balthasar Neumann Ensemble, във Финландия с Helsinki Baroque, в Ирландия с Irish Baroque Orchestra, в Италия работи с проекта -  "музикалната лаборатория" Spira Mi rabilis, известен с това, че изпълнява симфонични произведения без диригент.


 

От 2014 и досега София учи и партнира с пионера в класическата импровизация -  Дейвид Долан. От 2019 г. е част от научно изследване свързано с импровизацията по време на концерт, както и импровизационното състояние на ума, по време на изпълнение на композиран репертоар. Проектът включва професори от Imperial College, London, Tokyo Institute of Technology & Guildhall School of Music and Drama. Това дава отпечатък в стила на свирене на София - спонтанност, взимане на рискове и неповторяемост. София живее в Лондон и е сред основателите на ансамблите Apollo's Cabinet и Parnassus. 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !