Силвестър представи Alchemista в...

Мария Силвестър представи в най-ексклузивния у нас...

Престъпление е да караш пиян и то за...

„Димо е голям пример как човек, който сбъдва мечтите си,...

Да живее пицата

отпечатай новината

13.07.2009 11:45 | Видян 3459 пъти

Да живее пицата

От 10 юли до тази вечер днес местно време бразилския град Сау Паулу, столица на едноименната бразилска провинция, е домакин на традиционния уикенд на пицата, предаде Франс прес.

Честванията на едно от най-популярните ястия в града, пък и в целия щат Сау Паулу, по традиция започват с Ден на пицата, отбелязван винаги на 10 юли, и продължават още два дни.

Специално за празника и за тържествата пет майстори пицари произведоха в Сау Паулу най-голямата пица, правена досега в Бразилия. Тя е приготвена от 40 килограма продукти. От тях само 15 килограма е брашното, а сиренето е 16 килограма.

Гигантската пица Маргарита беше гарнирана с моцарела, с кръгчета от домати и с листа от босилек и привлече интереса на много любители на пицата в града, които чакаха на дълги опашки, за да вкусят парче от нея.

Пицата е едно от най-популярните блюда в целия щат Сау Паулу, където влиянието на италианската кухня е голямо. От 40-те милиона жители на щата, една трета са с италиански произход.

Те са потомци на италиански имигранти, пристигнали в Бразилия през 19 век, за да работят в плантациите за кафе. Именно те са донесли в багажа си и рецептите за пица, традиционното италианско блюдо, появило се в Неапол още през 16 век.

Първите продавачи на пица в Сау Паулу са продавали пицата на студени порции из италианските работнически квартали в града. Това е станало през 1900 г. От 1950 г. обаче пицата излиза от средите на италианските имигранти и завладява и бразилските кръгове в Сау Паулу. Така бразилската кулинарна култура се смесва с италианската и се получават много странни съчетания, като пица със захар, с банани или с шоколад.

Солените варианти на пицата, съчетаващи чертите на двете кухни, също са странни, като пица със скариди, с шунка и ананас, с бекон и круши.

Формата на пицата първо е традиционната - кръгла пица, изпечена на пещ. С течение на времето обаче се появяват и конусовидни пици и квадратни пици, които се режат на метър. Появяват се дори варени и пържени пици.

Цялото това творческо мислене кара властите на град Сау Паулу да организират всяка година по време на уикенда на пицата конкурс за най-странна рецепта за пица.

Идеята за опичането пък на огромна пица в града, която беше реализирана тази година, се заражда още преди 4 години. Приходите от инициативата ще подпомогнат деца, страдащи от недохранване в Бразилия.

По време на целия уикенд на пицата организаторите се надяват да привлекат интереса на 30 000 души, които ще участват в дегустации на пици по улиците на Сау Паулу или в музикални тържества в чест на блюдото.

Годишно в щата Сау Паулу се консумират по 370 милиона пици. През 2008 г. бизнесът с пици е донесъл печалби от 7 милиарда долара на цяла Бразилия като една трета от тази сума са за щата Сау Паулу, в който има 6000 пицарии, припомня Франс прес. БТА

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !