Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's...

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell’s Kitchen....

Къща за продан в Шумен: Фото на деня

Къща за продан в Шумен: Фото на деня

Разследват Apple за "планирано остаряване"

отпечатай новината

21.05.2023 09:48 | Видян 438 пъти

Разследват Apple за

Прокуратурата в Париж започна разследване на предполагаемите усилия на Apple да направи собствените си устройства да остаряват, за да принуди потребителите да ги обновят. Жалбата е подадена след успешни съдебни решения срещу калифорнийския технологичен гигант във Франция и Италия.

"След подадена жалба през декември 2022 г. беше започнато разследване на измамни маркетингови практики и програмирано остаряване", се казва в изявление на прокуратурата от понеделник, като се добавя, че жалбата е подадена от активистка група, наречена "Halte a L'Obsolescence Programmee" (HOP).

Жалбата на групата е съсредоточена върху практиката на "сериализация", при която резервни части, като микрочипове или високоговорители, се свързват със серийни номера с конкретно поколение iPhone. По този начин се предотвратява използването на общи части от трети страни от сервизите, а когато моделите се изтеглят от Apple, се изтеглят и съответните резервни части, което принуждава клиентите да плащат за по-нов модел.


 

HOP твърди, че Apple може да открие, когато телефонът е бил ремонтиран с неоторизирани части, и може дистанционно да "влоши" работата му.

По-ранна жалба на HOP доведе до това, че през 2020 г. френският орган за защита на потребителите наложи на Apple глоба в размер на 27 млн. долара за забавяне на производителността на по-стари iPhone-и чрез задължителни актуализации на операционната система. Подобно решение беше взето в Италия година по-рано, като антитръстовият орган на страната наложи глоба от 10,8 млн. долара на калифорнийската компания.

Подобен опит за съдебен процес срещу Apple заради планирано остаряване беше провален в Южна Корея през февруари, като съдът в Сеул отхвърли иска без обяснения и принуди ищците да платят съдебните такси на Apple.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !