Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Този специален Wraith Black Arrow е последното V-12 купе на Rolls-Royce

отпечатай новината

24.05.2023 10:11 | Видян 347 пъти

Този специален Wraith Black Arrow е последното V-12 купе на Rolls-Royce

След десетгодишно съществуване Rolls-Royce Wraith най-накрая се сбогува завинаги. Въпреки че купето напусна американския пазар през 2021 г., то продължи да живее в чужбина, а новооткритата колекция Black Badge Wraith Black Arrow Collection представлява краят на линията за купетата на компанията, задвижвани от V-12. Електрическият Spectre поема мантията по-късно тази година, но преди това Rolls-Royce ще построи 12 екземпляра от този специален Wraith.


 

Автомобилът отдава почит на Thunderbolt - осемколесен автомобил с рекорд за скорост по суша, задвижван от два самолетни двигателя Rolls-Royce V-12. През 1938 г. Thunderbolt достига 357,497 мили/ч (575.3 км/ч)  на солената писта Боневил в Юта - рекорд, който държи близо година. Началото на Втората световна война ограничава усилията за възвръщане на първото място, но промените в технологиите за задвижване след конфликта означават, че Thunderbolt остава най-бързият автомобил с двигател V-12 в историята.

Според Rolls-Royce ярката алуминиева каросерия на Thunderbolt е отразявала толкова силно лъчите на яркото слънце в Юта, че не е можела да бъде уловена от времеизмервателната апаратура, което е накарало водача да нарисува масивна черна стрелка и с жълт кръг отстрани на автомобила, вдъхновявайки името и дизайна на този лимитиран Wraith.


 

От Rolls-Royce твърдят, че ефектното градиентно покритие на боята на Black Arrow, при което предната част Celebration Silver се прелива в задната Black Diamond, е било усъвършенствано за 18 месеца. То е подчертано с яркожълти елементи в предната броня и по колелата. Жълтото се появява и на подпорите, които се виждат през радиаторната решетка, и на основата на орнамента Spirit of Ecstasy на предния капак горе.

Декадентският интериор продължава цветовата схема, като жълта кожа украсява седалките, волана и арматурното табло. Подглавниците са бродирани със стилизирана стрелка, а аналоговият часовник, вграден в арматурното табло, гордо показва максималната скорост на Thunderbolt. Вратите на купето са с покритие от тъмно дърво, състоящо се от над 320 многослойни парчета, създадени да имитират грапавата повърхност на Солените равнини, а изображението на V-12 на Thunderbolt е гравирано в алуминий и поставено зад стъкло на арматурното табло. Малък алуминиев модел на Thunderbolt също се намира под стъкло в централната конзола.


 


 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !