Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Путин подарява исторически съкровища на църквата

отпечатай новината

02.06.2023 11:26 | Видян 557 пъти

Путин подарява исторически съкровища на църквата

В продължение на почти един век посетителите идват в Третяковската галерия в Москва, за да се възхитят на съвършената хармония на най-известната руска икона: "Троица", нарисувана през Средновековието от Андрей Рубльов.

Почти 600-годишната творба, изобразяваща трима ангели, е един от най-разпознаваемите руски шедьоври в света.

Миналия месец обаче президентът Владимир Путин предаде историческата икона на Руската православна църква, което е последният знак за засилващия се съюз между Кремъл и религиозните лидери, съобщава АФП.

Предаването предизвика протест от страна на реставратори и експерти по история на изкуството, които предупреждават, че изключително крехката средновековна икона може да не оцелее извън стените на Третяковската галерия.

Това се случва в момент, когато руската офанзива в Украйна продължава вече втора година, а патриарх Кирил подкрепя нападението и заявява, че смъртта в Украйна "измива всички грехове".

Лев Лифшиц, един от водещите експерти по история на изкуството в страната, предупреди, че "Троицата" може да бъде унищожена, и заяви, че според него решението за предаването ѝ на църквата е политическо.
Той сравни състоянието ѝ с това на болен човек.

"Ако изведнъж извадите тежко болен човек от интензивното отделение, какво мислите, че ще се случи?"

Някои политически наблюдатели твърдят, че ходът на Путин е духовно решение, продиктувано от трудната ситуация на фронтовата линия в Украйна.

"Все още няма победа", казва политическият анализатор Георги Бовт. "Всичко, което остава, е Путин да помоли Бог за помощ."
С протакането на военната кампания на Москва в Украйна руските власти са все по-склонни да предадат религиозен аспект на настъплението.
Шедьовърът е нарисуван за сегашната Троицка лавра на Свети Сергий, намираща се в град Сергиев Посад край Москва.

След болшевишката революция от 1917 г. съветските власти прехвърлят през 1929 г. творбата в Третяковската галерия.

Църквата съобщи, че иконата ще бъде изложена първо в катедралата "Христос Спасител" в Москва, след което ще се върне в историческия манастир в Сергиев Посад. Религиозните лидери настояват, че разполагат с всички средства, за да запазят ценната икона.
Това е второто прехвърляне на национално съкровище в църквата през последните седмици.

Музеят "Ермитаж" в Санкт Петербург съобщи, че друг руски манастир ще получи сребърния саркофаг на Александър Невски, средновековен княз и национален герой.

Директорът на Ермитажа Михаил Пиотровски, който похвали настъплението в Украйна, заяви, че това е правилен ход "в този геополитически момент".

"Днес сакралното значение на паметника е по-важно от неговата художествена стойност", каза той пред репортери.

В помощ на руските владетели

В знак на това, че църквата няма да търпи инакомислие, патриарх Кирил уволни и отстрани от свещенически сан духовник, оглавяващ експертния съвет по църковно изкуство към Московската патриаршия, който заяви, че безопасността на иконата е от първостепенно значение.
В разговор с АФП преди уволнението си протойерей Леонид Калинин заяви, че "законното място на иконата е там, където е нарисувана".
Застанал в богато украсената московска църква, духовникът приветства факта, че Путин, бивш шпионин на КГБ, "се обръща към светините в трудни и съдбовни моменти".

Като връща иконата на църквата, Путин иска да "върне Русия към нейната същност", добави той.

Путин се опитва да представи настъплението в Украйна като битка срещу упадъчния Запад и използва религиозни символи, за да предизвика подкрепа.

Кремъл съобщи, че по време на рядкото си посещение в окупираната Южна Украйна през април руският президент е подарил на войниците копие на историческа икона.

Лифшиц заяви, че "Троицата" е помагала на руските владетели в трудни времена.

"Съзерцаването на "Троицата" на Рубльов е помогнало на руските князе да преодолеят враждите", каза той.
Според народната легенда Йосиф Сталин, безмилостният диктатор на атеистичния Съветски съюз, също е търсил божествена помощ в епичната битка на страната срещу нацистка Германия.

Според един от популярните митове, в опит да спаси Москва от приближаващите германски войски през 1941 г., самолет с икона прелита над руската столица. Две години по-късно Сталин се среща с религиозни лидери и благославя сътрудничеството между църквата и съветското правителство.

Необосновани рискове

Най-известната творба на Рубльов е напускала Третяковската галерия само няколко пъти, включително по време на Втората световна война, когато е била евакуирана на безопасно място.

През 2022 г. иконата пътува обратно към Троицката лавра на Свети Сергий за религиозни тържества.
Експерти по изкуство твърдят, че творбата е претърпяла значителни щети при временното ѝ преместване.

Лилия Евсеева, изкуствовед в Музея на руските икони в Москва, заяви, че ако иконата напусне завинаги Третяковската галерия, "бъдещите поколения няма да я видят в сегашното ѝ състояние".

След общественото недоволство говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че иконата ще бъде изложена в катедралата "Христос Спасител", където експерти ще вземат решение за бъдещата ѝ реставрация.
Експертите по изкуство са категорични, че творбата не трябва да напуска музея.

Дори членовете на Руската академия на науките нарушиха мълчанието си, като заявиха, че иконата не бива да бъде местена "дори за кратък период от време".

В отворено писмо до министъра на културата те заявяват, че само музей може да гарантира опазването на "Троицата" на Рубльов.

"Шедьоврите на руската иконопис и националните съкровища не трябва да бъдат излагани на неоправдан риск", се предупреждава в писмото.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !