Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Властите във Венеция откриха защо каналът е станал флуоресцентно зелен

отпечатай новината

03.06.2023 10:07 | Видян 751 пъти

Властите във Венеция откриха защо каналът е станал флуоресцентно зелен

Мистериозното петно от флуоресцираща зелена вода, появило се преди дни в прочутия канал Гранде във Венеция, е причинено от химикал, който обикновено се използва в подводното строителство за идентифициране на течове, твърдят органите по околната среда.

Химикалът - флуоресцеин - е нетоксичен. Все още не е ясно как веществото се е озовало в канала, но Регионалната агенция за околната среда във Венеция (ARPAV) заяви, че предвид отделеното количество е малко вероятно да става въпрос за инцидент.

Зеленото петно е било забелязано за пръв път от жителите на града близо до моста Риалто в неделя сутринта местно време и е нараствало бавно през деня.

Снимки показват гондоли, водни таксита и автобуси, които се движат през изумруденото вещество.

 

Гондола пресича историческия канал Гранд във Венеция, докато в него се разпространява петно от фосфоресцираща зелена течност, неделя, 28 май 2023 г. Губернаторът на област Венето Лука Зайа заяви, че властите са поискали от полицията да проведе разследване, за да установи кой е отговорен, тъй като органите по опазване на околната среда също проверяват водата.


 

Нито една група не е поела отговорност за деянието, а местната полиция разследва редица версии, сред които и екологичен активизъм, заяви говорител на полицията във Венеция пред CNN.

По-късно тази седмица се очакват резултатите от допълнителни тестове, които биха могли да помогнат за установяване на точното количество на веществото във водата.


 

Председателят на региона на Венеция Лука Зайа предупреди, че активистите за опазване на околната среда могат да извършат подобни действия.

По-късно тази седмица се очакват резултатите от допълнителните тестове, които биха могли да помогнат да се определи точното количество на веществото във водата.

Любопитното оцветяване се появи в момент, когато градът празнуваше събитието с лодки "Вогалонга", създадено с цел борба с вълнението и възстановяване на венецианските традиции и спомагащо за разпространяване на вниманието към околната среда и природата, както и архитектурното биенале, което бе открито миналия уикенд.

Това не е първият път, в който Големият канал на Венеция променя цвета си.

През 1968 г. аржентинският художник Николас Гарсия Урибуру оцветява водите на канала в зелено с флуоресцентно багрило, наречено флуоресцеин, по време на ежегодното Венецианско биенале. Този ход е имал за цел да привлече вниманието към екологичните проблеми и връзката между природата и цивилизацията.


 

 Снимка: Luigii Costantini/AP

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !