Български екип снима филм за Мустафа...

Премиерата ще бъде в навечерието на гастрола с шоуто...

Световни кардиолози идват в София за...

За Световния ден на сърцето, 29 септември, в София...

Спане в отделни стаи подобрява връзката

отпечатай новината

10.06.2023 09:54 | Видян 284 пъти

Спане в отделни стаи подобрява връзката

Според водещ учен в областта на съня хората, които редовно са будни заради хъркането на партньора си, могат да укрепят връзката си, като се преместят в отделно легло.

Преместването в свободната стая може да бъде по-скоро знак, че отстъпвате, отколкото "начало на нова връзка", казва Ръсел Фостър, професор по циркадна неврология в Оксфордския университет.


 

По време на изказването си за науката за добрия сън на фестивала Hay, професор Фостър казва, че често се обръщат към него хора, които казват: "Какво мога да направя? Тапите за уши не действат".

"Ако това е просто хъркане, какво да направите? Ами, спите на друго място. Толкова много хора казват: "Спах с партньора си 50 години, това е краят на връзката ни".

"Не, не е така. Това е началото на нова връзка, в която в идеалния случай и двамата ще бъдете по-щастливи, по-отзивчиви един към друг, по-малко импулсивни, по-малко раздразнителни, така че не мисля, че трябва да се страхувате да спите на алтернативно място за спане, ако имате такова."

Той предупреди, че е важно хъркащите да изключат обструктивната сънна апнея като причина, тъй като тя може да представлява опасност, ако не се лекува.

Той предложи и други съвети за добър сън, сред които е осигуряването на естествена светлина сутрин, за да се регулира циркадният ритъм на организма и да бъдем по-бодри през деня.

Професор Фостър разкритикува и приложенията за сън, които според него могат да накарат хората да се тревожат повече за съня.

"Не приемайте сериозно приложенията за сън. Те са безполезни", каза той.

"Добре е да ви кажат приблизително кога сте заспали, дали сте се събудили през нощта и кога най-накрая сте станали.

"Но когато започнат да казват: "Имали сте добър сън, имали сте много REM сън", това са просто глупости."

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !