Крал Чарлз сияе, връщайки се към...

Крал Чарлз изглеждаше емоционален, когато направи...

Урсула фон дер Лайен може да забрани...

След САЩ и ЕС обмисля забрана на приложението....

Орлин Менкаджиев с престижнa селекция в САЩ

отпечатай новината

13.10.2023 16:21 | Видян 449 пъти

Орлин Менкаджиев с престижнa селекция в САЩ

„Старецът на телефона“ с участието на обичаните родни актьори Стефан Мавродиев и Жорета Николова е в официалната селекция за късометражни филми в 11-то издание на Chelsea Film Festival, който е под номер 5 в престижната класация на Топ 10 кинофестивали в Северна Америка.


 

Фестивалът ще се проведе традиционно в Ню Йорк, в периода 12-15 октомври 2023г. По регламент там ще се проведе и световната премиера на филма, който ще се състезава с избрани от цял свят ленти. Сценарист на филма е Виктор Пасков, оператор братът близнак на Орлин -  Веселин Менкаджиев, монтажист е  Миглена Маринова, звук на терен и композитор - Цветослав Тошев, а художник е Теодора Стоилова.


 

Филмът „Старецът на телефона“ бе отличен и с големия приз на Фондация „Стоян Камбарев“ - НАГРАДА ЗА КИНО 355 през миналата 2022-ра година. 5-минутната лента, донесе на Орлин Менкаджиев красивата статуетка и 10 000 лв. за следващата му режисьорска работа, след като спечели вота на публиката на предпремиерната прожекция по време на Наградите за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“. Холивудската звезда и продуцент Гари Стреч прекоси целия свят, за да връчи престижната статуетка. Това бе и първият му повод да дойде в България, по покана на Деси Тенекеджиева, която е продуцент на този и на всички останали филми от конкурса НАГРАДА ЗА КИНО 355.


 

Ето какво сподели Орлин Менкаджиев: „Не съм сигурен как започна всичко. Помня само колко много исках да напиша нещо ново, след което и да направя филм. Тогава попаднах на конкурса за кино на Фондация “Стоян Камбарев” , в който условие беше филмът да е с неочакван край и реших, че по-добра възможност няма да получа в реализирането на свой проект. Със сценариста Виктор Пасков разписахме около пет различни истории, за да се спрем накрая на нашия „старец“. Това е история за един самотен човек, който е останал да живее в спомените за жена си. История за едно цвете, което любимата му е оставила, за да се грижи за него. Това не е филм за лудостта, а по - точно за щастието, което той продължава да съхранява във въображаемите разговори по телефона. Беше огромно удоволствие да работя със Стефан Мавродиев и не мисля, че мога да опиша колко вдъхновяващо беше за мен като режисьор да споделя този творчески процес с такъв изключителен артист като него. Прекрасна е и Жорета Николова, която пресъздаде и вдъхна живот само чрез гласа си на персонажа на жената. Благодаря на целия ми екип и за възможността да работим заедно с продуцента Деси Тенекеджиева, компанията й НОВА филм и Фондация “Стоян Камбарев”, заради които всичко това успя да се осъществи, както и за цялата подкрепа, която ни предоставиха по време на процеса!“


 

24-годишният Орлин Менкаджиев тази година ще се дипломира в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Снимал е различни филмови етюди, музикални клипове и реклами. Режисирал е три късометражни филма. Документалният „Жрици“ и игралният „Игра“, който има активен фестивален живот, а миналата година спечели и Наградата за най-добър къс филм на 26-тия „София филм фест“.


 

В момента Орлин завършва третия си филм „ЛАЗАР“. Именно това е проектът, който талантливият режисьор избра, да бъде подкрепен финансово с паричната награда от кино конкурса на Фондация „Стоян Камбарев“. В главните роли са Рая Пеева, Йордан Ръсин и откритието на Орлин - чудният 7-годишен Филип Ангелов. Оператор отново е Веселин Менкаджиев. Продуценти са Деси Тенекеджиева с НОВА Филм и, разбира се, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, тъй като това е дипломният филм на Орлин.


 

Късометражната лента разказва историята на двама родители, които се сбогуват със сина си, посредством VR-технологията. В продължение на времето те се привързват все повече във виртуалната реалност и за тях става невъзможно да се отделят от нея. Филмът няма за цел да покаже технологичния напредък и безкрайните му възможности, а да разкрие една нормална човешка драма за любовта, обсесията и неспособността на човека да разграничи кое е реално и кое не.



 


 

Орлин Менкаджиев

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !