Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Книга за ИИ ни учи как да го използваме

отпечатай новината

15.11.2023 13:09 | Видян 362 пъти

Книга за ИИ ни учи как да го използваме

През ноември 2023 г. на пазара излезе илюстрирано справочно издание „Изкуственият интелект“, което обяснява кратко, точно и ясно какво представлява, какви видове изкуствен интелект (ИИ) има, как се прилагат днес и какво е  бъдещето им.


 

Изданието е с твърди корици, цветно и с много илюстрации. То е част от международна копродукция на издателство DK – специализирано в издаването на енциклопедии за деца и възрастни, като издател от българска страна е Книгомания. Особено ценни в стилното синьо томче са графиките и схемите, които показват сложни концепции по лесноразбираем начин и чудесно кореспондират с текстовете от статиите.


 

„Изкуствен интелект“ е подходяща за любознателни читатели, които искат да навлязат в темата, както и за по-широка публика с интерес към технологиите и тяхното развитие и приложение. Книгата интерпретира изкуствения интелект от гледна точка на математиката, компютърните науки, правото и дори философията. Статиите представят най-общо около 120 концепции, приложения и теории:  какво е изкуственият интелект, видове, как променя начина ни на живот, как ще се развие и прилага в бъдеще, роботиката ще превземе ли трудовия пазар и др. Въпреки неголемия си обем книгата изрежда ключовите етапи от създаването и последователното преодоляване на технологичните етапи на AI. В най-общ план съществуват 8 вида интелигентност: речева, артистична, цифрова, сензорна, пространствена, емоционална, физическа и рефлекторна. За да бъде приет за човешко същество, съвременните учени смятат, изкуственият интелект трябва да може да демонстрира всеки един от тях.


 

Ключов за изкуствения интелект е алгоритъмът – това е поредица от инструкции за решаването на дадена задача. Програмата пък е поредица от инструкции, написани на програмен код, като тя спомага на компютъра да извършва една или повече задачи. Също като компютрите изкуственият интелект се е превърнал в технология с широки цели и намира приложение в разнообразен спектър от дейности – от изкуството до разработката на високотехнологични оръжия. И тъй като ИИ винаги се свързва с темата дали ще измести човека в много професии на работния пазар, справочникът „Изкуствен интелект“ казва, че „ИИ е най-ефективен, когато се използва като помощно средство, а не като заместник на хората специалисти, и когато се борави с огромни обеми информация“.


 

Други добри практики за използване на изкуствен интелект са алгоритмите, които ни показват списък с препоръки на продукти или теми, към които имаме интерес; при идентификация и предпазване от измами; при медицински и други научни изследвания; проследяване на здравословни показатели, в т.нар. смарт (умни) устройства и интернет на нещата (мрежа от взаимосвързани устройства, които събират и синхронизират информация през интернет), лицево разпознаване и др.


 

Смята се, че един ден изкуствените интелекти ще са толкова човекоподобни, че ще трябва да бъдат възприети за човешки същества. Ако те могат да проявяват свободна воля обаче и притежават интелектуални права, то от юридическа гледна точка ще трябва да бъдат наказвани за допускани грешки. Тогава те машина ли са, или нов вид човешко същество? Подобен въпрос задават и философите – дали изкуствените интелекти могат да се сдобият със съзнание.


 

Те са конструирани така, че да са изцяло механични и да имитират човешко поведение. Но дали ще са способни да симулират емоции, интереси, предпочитания, мнения? Наръчникът „Изкуствен интелект“ обръща внимание на сложна и много актуална тема – запознава читателите с основните понятия, теории и концепции и е добър катализатор да насърчи публиката към любознателност и търсене на допълнителни източници и информация.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !