Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Приказна изложба с картини за деца разкрива нови светове

отпечатай новината

17.11.2023 15:50 | Видян 677 пъти

Приказна изложба с картини за деца разкрива нови светове

От 21 до 29 ноември в галерия “Прегърни ме” изложбата на художничката Дени Орманова ще покани посетителите в приказен свят, създаден специално за най-малките ценители на изкуството. Eкспозицията включва 33 пъстроцветни картини, допълнени от чудновати истории. Всички те са своеобразни портали към вълшебни светове, вдъхновени от света на келтските друиди.


 

Първото пътешествие е в света на Бърбоцветковците. Картините на техните домове разкриват как живеят, в какво вярват и най-вече - грижата и любовта на тези същества към природата. “Наблюдавайки света около нас - войните, климатичните промени, несигурността, изпитах силно желание да създам безопасни убежища, които да подаря на децата. Места, които да изпълват младите им сърца със светлина и надежда, въпреки хаоса навън. Синът ми Боян прегърна тази идея и докато аз рисувах картините, той пишеше историите към тях. И така се появиха нашите "Малки приказки"” - разказва художничката.


 

Вдъхновение за платната са както фолклорните истории, така и някои от най-ярките картини от “Цветя” - предишен цикъл с картини на Дени Орманова. Текстовете към тях са написани от нейния син - Боян Танчев - успешен сериен IT предприемач, за когото да реализира проект в областта на ранното детско развитие е отдавнашна мечта. Цялостна карта вече обединява местата и героите на “Малки приказки”, а  сегашната изложба е едва началото на мащабен свят, обединен от името Whimsikl, който тепърва ще се разкрива. В него всяка колекция картини ще представлява отделна вселена, създадена с любов и въображение.


 

Освен оригиналните картини, проектът ще предлага и висококачествен арт принт на хартия “Hahnemühle William Turner”, както и пъзели и книжки за оцветяване с картините от различните колекции. Дени Орманова е икономист по образование и 15 години работи в областта на външната търговия, туризма и консултациите. Паралелно, през целия си живот се занимава и с живопис и различни други видове изкуство - иконопис, декоративен и абстрактен текстил. В последните 2 десетилетия е осъществила над 20 самостоятелни и съвместни изложби в няколко европейски държави, а картините й са части от колекции в България, Германия, Франция, Словакия, Турция, САЩ и др.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !