12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

8 ползи от нерафинирания зехтин

отпечатай новината

13.03.2024 12:58 | Видян 275 пъти

8 ползи от нерафинирания зехтин

Нерафинираният зехтин е сред основните храни в средиземноморската диета. Той е широко използван в кухнята, но още по-ценен е за здравето благодарение на многобройните си качества. Това е и причината все повече хора да се лекуват със зехтин.

Редица научни изследвания, проведени през последните десетилетия, подчертават, че екстра върджин маслиновото масло, и в частност и това с високо съдържание на биофенол, има наистина изненадващи ползи за човешкото здраве.

Нека разгледаме и кои са 8-те основни предимства на зехтина за физическото и психическото здраве и защо да го включите задължително в диетата си.

Предимства на нерафинирания зехтин

Студено пресованият зехтин не преминава през обработка, а се извлича директно от маслиновата паста, запазвайки полезните му качества. Източникът на здравословни мазнини крие множество ползи за здравето, които ще разгледаме по-долу. 

Полезен при сърдечно-съдови заболявания

Зехтинът екстра върджин намалява нивото на лошия холестерол (LDL) и повишава добрия (HDL). Рискът от развитието на сърдечно-съдови заболявания намалява пропорционално на консумацията му.

Редовната консумация на нерафиниран зехтин помага за намаляване на кръвното налягане. Най-голямо влияние върху това имат биофенолите в него.

Намалява риска от развитието на рак

Комбинацията от мононенаситени мазнини и биофеноли намалява риска, свързан с най-честите ракови патологии.

 Това са:

     Рак на дебелото черво;

     Рак на гърдата;

     Рак на простатата и др. 

Предотвратява стареенето

Превантивните ефекти на нерафинираното маслиново масло по отношение на стареенето са благодарение на богатото съдържание на антиоксиданти. Зехтинът намалява вероятността от развитието на когнитивни увреждания, деменция, Алцхаймер и остеопороза.

Тъй като е богат на много витамини и минерали, той се използва и за намаляване на фините линии и бръчките. Зехтинът прави кожата мека и еластична, защото я предпазва от външните влияния и я хидратира.

Подобрява и предотвратява диабета

Най-ефективната диета за пациенти с диабет е тази с високо съдържание на зехтин. Ако към нея се добавят разтворими фибри, като плодове, зеленчуци, бобови растения и се  намали приемът на въглехидрати и наситени мазнини, тя става още по-ефективна. 

Маслиновото масло подобрява инсулиновата чувствителност и намалява кръвната захар.

Намалява риска от затлъстяване

Въпреки че нерафинираният зехтин съдържа 9 калории на грам, хората от средиземноморието са свикнали да консумират големи количества от него. Те съответно имат по-нисък процент случаи на затлъстяване, отколкото хората, които използват животински мазнини.

Да не забравяме и, че студено пресованият зехтин допринася за една вкусна и здравословна диета.

Засилва имунитета на организма

Богатият на антиоксиданти зехтин защитава тялото и укрепва имунната система. Той успешно се бори срещу бактерии и вируси. За целта ви е нужна 1 супена лъжичка на ден.

Подобрява здравето на храносмилателната система

Зехтинът подпомага храносмилането и облекчава случаите на запек. Това е така, защото съдържа здравословни мазнини, които помагат за ускоряване на движението на червата. Маслото също помага за смазване на храносмилателната система и е от полза за движенията през дебелото черво.

Благоприятства депресивните състояния

Екстра върджин зехтинът изпълнява функция подобна на повечето антидепресанти, като повишава нивата на серотонин в мозъка и намалява тези на кортизола. Той спомага и за понижаване на тревожността.

След като разгледахме 8-те основни предимства на нерафинирания зехтин, можем да кажем със сигурност, че той е много повече от храна. Изключително полезен е за здравето и трябва да присъства задължително в диетата ви.


автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !