Радев и Стефка Костадинова откриха...

Българското посолство в Париж бе домакин днес на...

Дъщерята на Ахмед Доган напусна България

Дъщерята на Ахмед Доган – Демет забегна за Италия....

Горчива вода: Ето кой наш град носи това име

отпечатай новината

31.03.2024 07:30 | Видян 1424 пъти

Горчива вода: Ето кой наш град носи това име

Днес ще разкажем историята на един български град. Въпреки споровете относно неговото име и какво точно означава то, ние ще представим няколко различни хипотези. Какво трябва да знаем за това специално място в нашата родина?

Градът се намира в община Димитровград, в близост до Чирпан. По данни на ГРАО от края на 2023 година, населението му е малко под 1700 души. Въпреки това, мястото има дълбока история, като е било заселено още от древността. Разкрити са останки от тракийско селище, което по-късно е станало римско. Открити са монети от периода на Филип и Александър Македонски.

Предполага се, че като част от Римската империя, селището е играло ключова роля като част град на име Пизар Пизос. Този римски град е основан от император Септимий Севар и все още има запазени останки от него – като например римски мост украсен с лъвски глави.

Какво означава името на Меричлери

Официално се счита, че селището съществува от 1373 година. Има значителни спорове относно неговото име, поради което ще представим най-известните му тълкувания:

Легенда разказва за една английска княгиня на име Мери, която била излекувана с минералната вода от селището и за благодарност оставя името си. Това изглежда като най-малко вероятната хипотеза, защото никой не може със сигурност да посочи коя именно британска аристократка е била тя, ако въобще съществува такава.

Втората хипотеза обхваща множество пасища в региона. Пасищата се известни още като „мери“(мера), което в буквален превод би означавало селището с многото пасища.

Някои асоциират името с река Марица, която минава в близост. Турското наименование на реката е „Мерич“. Някои изследователи свързат двете наименования – това на реката и това на селището.

Това обяснение е свързано със следния превод от турски. „Мер“ се превежда като „горчиво“, „ич“ означава „пия“, а „лери“ е минало причастие. Тези думи се свързват с минерални извори около селището, известни и с това, че в тях водата е горчива на вкус. Така се приема, че името на селището се превежда като „горчива вода“.

Меричлери – рай за овцевъдите

Меричлери е било едно от най-големите български села към края на XIX век, известно с благоприятните условия за животновъдство. Регионът привличал много овчари поради наличието на минерални извори, чиито соли се вярвало, че увеличават млекодобива от овцете. Съчетано с умерения климат и природната защита от ветрове, това село се оказвало прекрасно място за живот.

След Освобождението данните показват, че броят на жителите е над 1500. Особено интересно е, че заради заниманията с животновъдство, селото е било напълно българско, дори и в рамките на Османската империя.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !