Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

13-и София Филм Фест Велико Търново 2024

отпечатай новината

09.04.2024 13:56 | Видян 241 пъти

13-и София Филм Фест Велико Търново 2024

Откриваме с „От другата страна“ на Николай Русакиев, с участието на Мартин Георгиев и специални гости от екипа на филма

Екипът на София Филм Фест и Община ВЕЛИКО ТЪРНОВО канят жителите и гостите на старопрестолния град на 13-о издание „СФФ Велико Търново“ – в продължение на традицията да се представят най-новите творби на българското, европейското и световното филмово изкуство пред максимално широка аудитория в цялата страна и със стремеж да се възпитава вкус към стойностно кино с отбрани филми за КИНОмани!

13-ият „СФФ Велико Търново“ е част от проекта на Арт Фест „СФФ на път 2024“, реализиран съвместно с Община Велико Търново и с подкрепата на ИА Национален филмов център, Vivacom и паневропейската вериrа киносалони Europa Cinemas. Прожекциите са отново в рамките на три дни – 26, 27 и 28 април (петък, събота и неделя). ФИЛМИТЕ са ОСЕМ, като през 2024 година екипът на Община Велико Търново взе решение да бъдат представени пред публиката с вход СВОБОДЕН!

*
Началото е в петък, 26 април в 18:00 часа с документалния филм на Николай Русакиев „ОТ ДРУГАТА СТРАНА“, чиято премиера беше в програмата на 28-ия София Филм Фест. През пролетта на 2023 година един журналист от България е допуснат от другата страна на фронта в Украйна. Мартин Георгиев вече е бил в Одеса, Николаев и Киев в началото на войната. И още тогава решава, че трябва да види и другата страна – Русия, Донецк, а защо не и Мариупол. Тъй като е от страна, член на НАТО – обявена от руския президент Путин за „вражеска държава“ – допускането му там изглежда невъзможно. Но точно една година след началото на конфликта журналистът от България получава виза и акредитация, след което прекарва две седмици от другата страна. Така Мартин се оказва вероятно единственият човек, който е бил на фронта и от украинската, и от руската страна, при това с военна акредитация и от двете воюващи страни. Той със сигурност е и последният чужденец, посетил централата на Частната военна компания „Вагнер“ преди метежа на Пригожин и неговата смърт. От другата страна – там има или пропаганда, или не? Този филм се опитва да запълни празнините, а на мястото на белите петна – да нарисува картините на войната.

Главният герой и режисьорът на филма лично ще се срещнат с публиката във Велико Търново и ще бъдат на разположение за разговор след края на прожекцията!

*
Продължаваме на 26 април (петък) в 20:00 часа с хитовия нов филм на режисьорката София Копола „ПРИСИЛА“. С престижната награда „Купа Волпи“ за най-добра актриса, присъдена на изящната Кейли Спейни, новият филм на Копола фокусира интереса на киноманите още от премиерата в програмата на Венецианския фестивал, където получи номинация за „Златен лъв“. Режисьорката създава сценария по биографията „Elvis and Me“ с благословията на Присила Пресли и съавторката на книгата Сандра Хармън, като в центъра на историята е невинното и чаровно младо момиче, в което се влюбва легендарния и неустоим Елвис. Тази предизвикателна роля е поверена на един от най-търсените млади актьори – Джейкъб Елорди. През гледната точка на любимата на Елвис, Копола разказва за непознатата страна на един велик американски мит.

*
През втория фестивален ден 27 април (събота) ви очакваме в 16:00 часа, за да гледаме премиерно във Велико Търново „ПАДНАЛИ ЛИСТА“ – най-новият филм на емблематичния финландски режисьор Аки Каурисмаки. Филмът е една от петте творби, номинирани за Наградата на публиката LUX, които се представят с ВХОД СВОБОДЕН пред публиката у нас, в партньорство с Европейския парламент. Удостоен с награда на журито и с номинация за „Златна палма“, „Паднали листа“ бе една от най-обсъжданите творби в Кан. Двама самотници се срещат случайно една нощ в Хелзинки и се опитват да открият любовта в живота си. Филмът е поредната възхитителна история на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак.

*
Програмата продължава в събота, 27 април, в 18:00 часа с прожекция на новия филм на прочутата германска режисьорка Маргарете фон Трота „ИНГЕБОРГ БАХМАН – ПЪТУВАНЕ В ПУСТИНЯТА“. Творбата е номинирана за „Златна мечка“ на Берлинале 2023 и е посветена на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Едновременното съществуване на любовта и подозрението е най-дълбоката неизказана истина в увлекателния филмов разказ на режисьорката и нейната най-голяма сила е способността ѝ да изведе този парадокс в отношенията между мъжете и жените.

*
За 20:00 часа на 27 април (събота) е предвидена срещата на публиката във Велико Търново с новата творба в богатата филмография на легендата Вим Вендерс – „ПРЕКРАСНИ ДНИ“. В Кан филмът бе номиниран за „Златна палма“ и удостоен с наградата на Екуменическото жури, а Коджи Якушо получи приза за най-добър актьор. „Прекрасни дни“ бе и сред претендентите за Оскар за най-добър международен филм. Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс. „Филмовият разказ е обезоръжаващ с абсолютната липса на цинизъм – уникална творба на опитен майстор, който дълго и дълбоко е размишлявал върху всичко, което придава смисъл на живота ни.,“ пише Дейвид Руни за „The Hollywood Reporter“.

*
Началото на неделния филмов ден 28 април е посветено на спомена за един емблематичен български режисьор – Людмил Тодоров, като представяме чудесният, изпълнен с особено чувство за хумор и топлина негов филм „МИГРАЦИЯТА НА ПАЛАМУДА“. Главните роли в него са поверени на обичаните български актьори Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев, а в образите на техни екранни синове влизат младите Владимир Зомбори и Никола Стоянов. Историята е за двама бащи, които са приятели, и техните деца, които живеят на село. Начините, по които си изкарват хляба, са доста необичайни. Симо е иконописец, а Райчо е направил кръст за ахтополската черква и го е спазарил за паламуд. Взимат кръста, две икони и тръгват към морето... Филмът прави хумористичен, но точен портрет на съвременна България. В него участват още Ицхак Финци и Велко Кънев (в последната си роля пред камерата), оператор е Рали Ралчев. Прожекцията започва в 16:00 часа – не пропускайте!

*
Прожекциите продължават на 28 април (неделя) в 18:00 часа с носителя на „Златна мечка“ от Берлинале 2023 „НА БОРДА НА „АДАМАН“ на майстора-документалист Никола Филибер. Филмът е една от петте творби, номинирани за Наградата на публиката LUX, които се представят с ВХОД СВОБОДЕН пред публиката у нас, в партньорство с Европейския парламент. Никола Филибер е автор със завидна филмография и авторитет в документалното кино. Най-новата му творба проследява живота на пациентите и лекарите в психиатричния център „Адаман“, който действа върху уникална плаваща структура по река Сена, в самия център на Париж. Представени са методите на лечение на психично болни, приложени с много топлина и ентусиазъм, а също и портрети на няколко пациента, които са способни да създават оригинални, вълнуващи произведения на изкуството.

*
Завършваме неделния филмов ден 28 април и програмата на 13-ия СФФ във ВЕЛИКО ТЪРНОВО с прожекция в 20:00 часа на новия филм на награждавания германски режисьор Кристиан Пецолд „ПОЖАР“. Един от най-адмирираните филми в официалната селекция на Берлинале ’23 пресъздава бурните емоции между група познати, споделили ваканционна вила на брега на Балтийско море. Герои на тази история са Леон (Томас Шуберт), Феликс (Лангстън Уйбел), Дейвид (Ено Требс) и Надя (Паула Беер, която е звездата на Пецолд през последните години). Всичко се случва на фона на горски пожар, а вниманието на зрителите е приковано от динамиката на отношенията между героите. „Пожар“ спечели „Сребърна мечка“ – голямата награда на журито в Берлин.

*
Тринадесетото издание на „СФФ Велико Търново“ се реализира в партньорство с Община ВЕЛИКО ТЪРНОВО и с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas, ИА Национален филмов цевтър, Наградата LUX публиката – EU и на Vivacom.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !