Сребърният медалист от Евровизия 2024...

Baby Lasagna, който завърши втори на конкурса в Малмьо,...

Отиде си майката на Веско Маринов

Тази нощ е починала майката на обичания български...

Разпети петък е: Какво е разрешено и какво забранено в най-тъжния ден

отпечатай новината

03.05.2024 07:30 | Видян 495 пъти

Разпети петък е: Какво е разрешено и какво забранено в най-тъжния ден

Разпети петък 2024-а се пада днес, 3 май. Той е последният петък преди Великден и е важен ден от Страстна седмица.

През цялата Страстна седмица църквата си спомня важни библейски събития, включително последните дни на земята и разпъването на Христос. Според легендата Исус е бил разпънат на кръста в петък и оттогава вярващите спазват специални традиции и забрани на този ден.

Традиции на Разпети петък

Разпети петък е най-строгият ден от Великия пост по отношение на забрани. Това се дължи на факта, че на този ден Христос е бил разпънат на кръста. В знак на състрадание към него вярващите се опитват да отказват храна на Разпети петък. В краен случай на този ден православните имат право да ядат само постни хлябове и да пият само вода след изнасянето на Плащеницата в храмовете, тоест след 14-15 часа от деня.

Плащеницата е плат, изобразяващ Христос в гроба, който се изнася от олтара на Разпети петък и се оставя в центъра на храма до Великден.

Църквата призовава всички вярващи да отидат на служба в този ден. На Разпети петък са посветени три служби, първата от които започва в четвъртък вечерта. Точно на последната служба, Вечернята, плащаницата се изнася от олтара.

Разпети петък има и народни традиции: например много вярващи носят вкъщи 12 свещи от службата и не ги оставят да изгаснат до края на деня. Смята се, че ако всичко се получи, щастието и просперитетът ще дойдат в къщата.

Какво не трябва да се прави на Разпети петък

На този ден не е прието да се правят шумни пиршества, особено с алкохол, както и не се разрешават забавленията по какъвто и да било начин. Има дори знамение, според което човек, който празнува на Разпети петък, ще страда през останалата част от годината. Затова също е по-добре да преместите рождените дни и сватбите от този ден на по-подходяща дата.

На Разпети петък не можете да вършите домакинска работа: почистване на къщата, работа в градината, миене на вещи и пране на дрехи. Всичко това трябва да се направи на Велики четвъртък. Също така е по-добре да избягвате да готвите великденски ястия на Разпети петък.

Всички тези забрани имат обяснение: на Разпети петък вярващият трябва да мислят повече за Христос и да си спомня неговия кръстен път, а не да се разсейва от ежедневните дреболии.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !