Джокович рекламира България

Огромна реклама на България и София направи пред...

Как Златан Ибрахимович взриви Сан...

Мачът на най-добрия български тенисист Григор Димитров и...

Диетолог разкри кои храни от магазина причиняват рак, забрани да се купуват

отпечатай новината

02.06.2024 08:02 | Видян 1597 пъти

Диетолог разкри кои храни от магазина причиняват рак, забрани да се купуват

Онкологичен диетолог разкри двете покупки в супермаркета, които са по-склонни да увеличат риска от рак, отколкото всички други.

Никъл Андрюс от САЩ каза, че хората трябва да избягват консумацията на алкохол и преработени меса, когато е възможно, тъй като е доказано, че те допринасят за развитието на ракови клетки.

„Знам, че всички ви казват, че всичко увеличава риска от рак, когато става дума за храна, но това не е така“, каза Никол.

Вместо това тя твърди, че избягването на алкохол и преработени или предварително сготвени меса са най-добрият ви шанс за намаляване на риска от заболяването.

Никол е регистриран диетолог, специализиран в онкологичното хранене и работи с преживели рак, за да подпомогне тяхното възстановяване и здраве чрез диета, упражнения и промени в начина на живот.

Никъл каза, че всякакъв алкохол, дори червено вино, трябва да се избягва, тъй като е свързан с шест различни вида рак.

Консумацията на алкохол не е просто унищожаване на здравето на черния дроб; също така повишава риска от рак на гърдата, устата, гърлото, хранопровода и дебелото черво“, обясни тя.

Според Австралийския съвет за борба с рака има „убедителни доказателства“, че пиенето на алкохол, дори в малки количества, увеличава риска от рак.

Ракът не е единственият риск за здравето, който алкохолът представлява, тъй като допринася за наддаване на тегло и затлъстяване и е свързан с цироза (белези) на черния дроб, алкохолна зависимост, инсулт, самоубийство, наранявания и автомобилни катастрофи.

Австралийците, които консумират алкохол, не трябва да пият повече от 10 стандартни напитки седмично и не повече от четири стандартни напитки за един ден.

Също така се препоръчва да имате поне два дни без алкохол в седмицата и да не спестявате 10-те седмични напитки за една сесия.

Пиещите също трябва да подготвят алкохола си с вода или напитки на плодова основа и да се уверят, че са изпили напълно чашата си, преди да я долеят, за да поддържат надежден брой на количеството, което консумират.

Никол също каза да се избягват преработените меса, включително бекон, шунка и предварително приготвени колбаси като чоризо и кренвирши.

Тя каза, че тези меса са свързани с повишен риск от колоректален рак.

„Високата топлина, използвана при обработката на месото, може да произведе канцерогенни съединения като полициклични ароматни въглеводороди и хетероциклични амини, което допълнително повишава риска от рак“, каза тя.

„Червените меса съдържат хем желязо, което, когато се метаболизира, може да генерира вредни съединения, които могат да увредят дебелото черво.“

Съществуват убедителни доказателства, че обработеното месо увеличава риска от рак на червата според Съвета по борба с рака.

Преработените меса могат да бъдат с високо съдържание на мазнини и сол и трябва да бъдат ограничени или напълно избягвани.

Това включва неща като кренвирши (хот-дог), салам, чоризо, кабаноси, крански, говеждо месо, пеперони, пастърма, бекон и шунка.

Колбаси като тези, които много хора готвят на барбекю, са безопасни, тъй като не е разрешено да съдържат консерванта нитрат или нитрит, който е свързан с рак на стомаха

Никол каза, че науката зад това защо храните повишават риска от рак е „отваряне на очите“.

„Алкохолът се метаболизира в ацеталдехид, известен канцероген, докато преработените меса съдържат съединения като нитрити и N-нитрозосъединения, които могат да предизвикат хаос в нашата ДНК, повишавайки риска от рак“, каза тя.

Съветът на Никол идва в момент, когато водещ лекар стартира един от първите центрове в света, посветен на изучаването на експлозия на ракови заболявания при млади хора.

Д-р Кими Нг се превърна в първи свидетел на една от най-големите медицински мистерии на своето поколение.

През 90-те години лекарите започнаха да виждат нарастване на броя на иначе здравите хора под 50 години, поразени от рак, особено колоректален рак.

Три десетилетия по-късно учените очакват броят на страдащите от ранен рак на дебелото черво да се удвои до 2030 г. в това, което някои нарекоха „епидемия“.

Д-р Нг, който специализира в стомашно-чревни ракови заболявания, които включват също рак на стомаха и панкреаса, каза, че дните, в които ракът е заболяване на възрастните хора, са отминали.

„Това не е, което виждаме в нашите клиники. Всъщност тези много, много млади хора често са много здрави“, каза тя.

„Те са много активни, спортуват много, спазват здравословна диета и нямат анамнеза за рак в семейството си и нямат произход от генетичен синдром.“

Тази нова тревожна кохорта няма рак в семейството, не пуши и пие по-малко от предишните поколения.

Д-р Нг каза: „Защо тези иначе здрави млади хора в разцвета на живота си развиват рак и често много напреднали стадии на рак?“

Тя каза, че докато лекарите не научат повече, пациентите под 50 години трябва да бъдат бдителни за тревожни симптоми на рака.

Основните три признака, които се появяват години преди диагнозата, са: кръв в изпражненията, промени в движенията на червата и стомашни болки.

Тя добави, че умората и необяснимата загуба на тегло също са много предполагаеми.

Нездравословната храна, замърсяването с пластмаси и прекомерната употреба на антибиотици са някои от факторите, за които се теоретизира, че стоят зад нарастването на раковите заболявания с ранна поява, но доказателствата са неубедителни.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !