Радев и Стефка Костадинова откриха...

Българското посолство в Париж бе домакин днес на...

Дъщерята на Ахмед Доган напусна България

Дъщерята на Ахмед Доган – Демет забегна за Италия....

Изгубеният Караваджо излиза на показ, след като почти беше продаден на търг само за $1,6К

отпечатай новината

07.06.2024 10:11 | Видян 345 пъти

Изгубеният Караваджо излиза на показ, след като почти беше продаден на търг само за $1,6К

Изгубена картина на Караваджо, която почти по грешка беше продадена на търг на изгодна цена, беше изложена в музея Прадо в Мадрид, Испания, след като беше спасена и реставрирана.

„Ecce Homo“, която е рисувана от италианския майстор около 1606-09 г., ще бъде включена в специална изложба от вторник, според изявление на музея.

Картината с маслени бои върху платно изобразява Исус, носещ венец от тръни, а по лицето и гърдите му тече кръв. Пред него вляво е Пилат Понтийски, римският управител в Юдея, докато трета фигура стои зад Исус и държи червена роба на раменете си.

Микеланджело Мериси да Караваджо, по-известен просто като Караваджо, е известен със своите интуитивни изображения на насилие.

Караваджо рисува „Ecce Homo“ към края на живота си, когато бяга от Рим, обвинен в убийство, и живее в изгнание в Неапол, където работата му претърпява значителна промяна в стила, ставайки по-мрачна и по-мрачна.

„Картината е една от около 60-те известни творби на Караваджо, които съществуват, и по този начин е една от най-ценните произведения на стари майстори в света“, казаха от музея.

По-рано част от колекцията на крал Филип IV, картината е предадена на Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, която след това я разменя за друго произведение на изкуството с политик на име Еваристо Перес де Кастро през 1823 г., според музея.

След това остава в същото семейство, но значението му остава незабелязано, докато не се появи на аукционна къща Ansorena през април 2021 г. с начална цена от 1500 евро (1600 долара), приписвана на ученик на испанския художник Хосе де Рибера.

Експерти от музея Прадо подчертаха погрешното приписване на испанското министерство на културата, което наложи забрана за износ на творбата и я обяви за национално съкровище, Хорхе Кол, главен изпълнителен директор на галерия Colnaghi в Мадрид, която държи картината в свои ръце, откакто е създадена произходът излезе наяве, съобщи CNN във вторник.

След това Кол координира удостоверяването на творбата от водещи експерти, както и нейната реставрация, преди да бъде продадена на настоящия собственик. Кол каза пред CNN, че не може да разкрие самоличността на купувача или покупната цена по правни причини.

Картината представлява „едно от най-големите открития в историята на изкуството, което вдъхновява безпрецедентна скорост на консенсус около нейната автентификация“, казаха от музея.

Тя също така е възстановена „по информиран и строг начин“, гласи изявлението.

„Ecce Homo“ ще бъде изложена в музея Прадо до 13 октомври.

Както предишният собственик, така и купувачът са искали картината да бъде изложена публично в Прадо, каза Кол.

„Това означава светът“, каза той. „Всеки трябва да отиде и да го види.“

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !