Борисов, Петков и Атанасов са...

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди от Брюксел,...

Победителят в Стар академи и брат на...

Победителят в първия и единствен сезон на Стар академи у...

Приятелите са важни, не парите. Страх ме е от Тръмп: Франсис Форд Копола

отпечатай новината

10.06.2024 15:39 | Видян 484 пъти

Приятелите са важни, не парите. Страх ме е от Тръмп: Франсис Форд Копола

Г-н Копола, какво казва Вашият Мегалополис за нашето време?

Когато казах, че искам да направя римски епос, но в съвременна Америка, мнозина ме попитаха защо. Отговорих: защото Америка е основана върху идеите на Римската република. Това, което се случва в Америка, в нашата демокрация, е точно как Рим загуби републиката си преди хиляди години. Нашата политика ни доведе до точката, в която може да загубим републиката си. Ролята на артиста е да хвърли светлина върху съвременния живот, така че хората да се осъзнаят и да предприемат действия.

Страхувате ли се от завръщането на Доналд Тръмп?

Мъже като Доналд Тръмп не са начело в момента, но има тенденция, която се случва в света. Налице е тенденция към по-нео десните. Дори фашистка традиция, която е плашеща, защото всеки, който е живял през Втората световна война, е видял ужасите, които са се случили, и ние не искаме да ги повтаряме.

Кажете повече за работата си по Мегалополис.

Седя в средата, което може да ви накара да мислите, че съм най-важният човек. Но този филм е сътрудничество между всички тук. Всички го направихме заедно. Всеки допринесе повече от това, което трябваше. Адам Драйвър даде много добро представяне, но също така ми помогна да направя избор какво да използвам и какво да не губя в стаята за монтаж.

Ще има ли нова версия скоро?

Причината, поради която често премонтирам филмите си е, че ги притежавам. Ако попитате защо притежавам Апокалипсис сега (1979), отговорът е, че никой не го искаше. Никога не бих редактирал отново Разговорът (1974), защото ми харесва такъв, какъвто е. Никога не съм премонтирал Кръстникът (1972), но има сцена, която може да добавя някой ден. Ще бъда тук след двадесет години и ако има начин да направя Мегалополис малко по-добър, ще опитам. Но знам, че приключих с това, защото вече започнах да пиша друг филм.

Имаше ли голям финансов риск, заснемайки този филм?

Не парите са най-важни за мен, никога не са били важни. Една от причините, поради които имах кредитната линия, която направих, за да мога да направя това, е, че през 2008 г. - помните онази финансова криза - в онези дни взех назаем 20 милиона долара, за да построя винарна. Този абсурден риск от 20 милиона създаде място, което сега всяка винарна се опитва да дублира. Така че просто взех парите от това и рискувах в Мегалополис. И още нещо, моите деца, без изключение, София, Роман, те имат прекрасни кариери без богатство, не им трябва богатство. Така че каквото и да се случи... Ние сме добре. Няма значение. Важни са приятелите. Пари - когато умра, няма да ги забележа.

От Жан-Кристиан Хей

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !