Сузанита обикаля Монако по сутиен

Скандалната певица Сузанита заложи на оскъдно облекло,...

Българското име на Тибър - реката,...

Дълго време търсех паралели между името на река Тибър -...

Щастието е на 48 и 69 г., но не е в количеството на парите: Психоизследване

отпечатай новината

11.06.2024 10:26 | Видян 256 пъти

Щастието е на 48 и 69 г., но не е в количеството на парите: Психоизследване

85 г. се правят световни изследвания какво е щастието и сега ви поднасяме като лайфхак техните резултати.

Щастието е МОМЕНТ

Изследванията показват, че щастието не може да бъде постоянно състояние, а само дадени моменти. Възможно най-пълно е на две възрасти: едната е на около 48-годишна, а другата – на около 69-годишна. Това пък се обяснява с факта, че достигнали първата граница, ние вече знаем какво искаме и как да го постигаме, което ни носи по-често моменти на удовлетворение = щастие. А достигнали втората, вече наистина разбираме какво е да ценим всеки момент, всеки ден, всяка година повече, а умеем и да си почиваме.

Щастието е ПАРИ

Международните изследвания показват, че щастието наистина Е в парите, а НЕ е в тяхното количество. Психолозите го доказват, тъй като ефектът на пълно задоволство от факта, че можем да си набавяме всичко, от което наистина имаме нужда престава да действа при натрупването на определено количество средства. От тази граница – нагоре, ефектът на щастие вече не е толкова силен. Може би затова и съществува понятието за Първия милион.

Щастието е БЪДЕЩЕ

Хората не показват добро ниво на щастие, когато се намират в криза – независимо дали лична или обществена. Чувстваме го, когато имаме спокойствие за бъдещето. В същото време, не трябва да изпадаме в т.нар. Синдром на отложеното бъдеще. Това е принципът на мислене, при който – образно – не си носим новите дрехи. Пазим си за някакъв следващ, неизвестен обаче момент, важни и ценни за нас неща, които трябва да имаме предвид, че остаряват заедно, а понякога – и доста по-бързо от нас. Особено, ако става въпрос за вещи, свързани с модите или технологиите. Но и с парите – инфлацията ги изяжда.

Щастието е ЛЮБОВ

Обичащите хора, независимо дали става въпрос за споделеност в смисъл на интимна връзка, дете, приятелство или грижа за животно, са много по-склонни и много по-често изпитват онова усещане, което определяме като щастие. Онези, с които имаме взаимност, са най-добрата психотерапия и това не е голословно твърдение, а категорично доказана диагноза от експертите на база многобройни и продължителни международни изследвания.

Щастието е БЛАГОДАРНОСТ

Неблагодарниците, дори да го прикриват, много по-рядко, да не кажем – почти никога, не могат да изпитват моменти на щастие, тъй като на тях все нещо не им стига. Благодарните хора, напротив, изпитват емпатия и това им дава допълнителна доза чувство за щастие. При това всеки ден, когато го правят. Затова и се препоръчва да си направим всекидневни ритуали за благодарност – най-удобно е това да става сутрин след ставане и вечер преди лягане, когато сме и най-склонни да го правим – веднъж с надежда, а втори път с равносметка за деня. Помага и воденето на дневник с положителните неща, за които благодарим на конкретната дата. И така – на всяка.

Щастието е ВЯРА

Международните изследвания доказват, че вярващите хора много по-често и много по-пълноценно изпитват моменти на щастие в сравнение с атеистите. И то, въпреки че в повечето религии темата, а щастието изобщо не се третира или остава не първостепенна.

Това се обяснява от психолозите с два фактора:

Щастието е СПОКОЙСТВИЕ,

което ни се създава като константно състояние на духа, когато вярваме от една страна, че ще ни бъде простено за съзнаваните и несъзнаваните грешки, а от друга – че ни предстои по-добро;

Щастието е НАВИК,

за чието възпитаване много помага създаването на рефлекс да се доверяваме, да се надяваме и да обичаме, което ни внушава християнската религия, а и основните други.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !