Най-скъпият мед в света струва 5000...

На цена от 5000 евро (6800 долара) за килограм, медът...

Актуална информация за здравето на...

Принцесата на Уелс ще пропусне важно годишно събитие с...

Германия е номер 1 по производство на електромобили в Европа и номер 2 в света

отпечатай новината

16.06.2024 08:00 | Видян 375 пъти

Германия е номер 1 по производство на електромобили в Европа и номер 2 в света

През 2023 г. германските производители на автомобили ще произведат около 1,27 милиона BEV и PHEV, което ще я постави на второ място след Китай, но 2024 г. ще бъде трудна.

Германската асоциация на автомобилната индустрия VDA твърди, че през 2023 г. от германските монтажни линии са слезли 995 000 чисто електрически превозни средства.

Китай доминира в световното производство на електромобили, но повечето от неговите автомобили се продават на вътрешния пазар. За разлика от тях 76% от германските електромобили се продават в чужбина. САЩ заемат мястото на третия по големина производител на електромобили в света. А Германия, където се намират ключови автомобилни производители като Volkswagen, BMW и Mercedes-Benz, е лидер в Европа с повече произведени електромобили от вторите Испания (256 000) и Франция (225 000) взети заедно.

През декември DW съобщи, че „Федералната служба за автомобилен транспорт е изчислила, че до 1 януари 2030 г. в Германия ще бъдат регистрирани около 10 милиона електрически превозни средства. В зависимост от размера на сегашния инвентар от превозни средства, това би съответствало на дял на електромобилите от 20-25%".

Перспективите на Германия за производство на електромобили през 2024 г. обаче не са съвсем безпроблемни. Програмата на германското правителство за субсидиране на електромобили, която трябваше да продължи до края на 2024 г., беше внезапно прекратена през декември, след като бюджетът за 2024 г. беше преразгледан. Конституционният съд на Германия създаде дупка от 60 млрд. евро (65,36 млрд. долара) в държавния бюджет на страната, което принуди правителството да се откаже от няколко програми.

Правителствената схема предлагаше до 6750 евро, които се финансираха от държавата и производителите на автомобили, в зависимост от стойността на електромобила. Но от 1 януари 2024 г. федералната субсидия на Германия за BEV с нетна каталожна цена до 45 000 евро е 3 000 евро. Производителите също трябва да допринесат с 1 500 евро, като общата субсидия е 4 500 евро. Автомобилите с нетна каталожна цена над 45 000 евро обаче вече не отговарят на условията за финансиране.

Германските производители на автомобили се сблъскват със сложността на разработването на софтуер и веригата за доставки, което ги поставя зад Tesla и китайските производители на оригинално оборудване с по-напреднали технологии за електрически превозни средства и ефективни вериги за доставки. Освен това германските производители на автомобили често трябва да си сътрудничат с американски и източноазиатски компании, за да задоволят нуждите си от батерии, което води до проблеми със зависимостта и по-бавен темп на наваксване в развитието на технологиите за батерии.

Но Германия също така повишава капацитета си за производство на батерии, като компании като Volkswagen си партнират с фирми като Northvolt, за да си осигурят стабилна верига за доставки на батерии за електрически превозни средства.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !