Червената нишка: Откъде идва...

Японците имат древно поверие, че хората, които са...

Новите вълшебни думи „разрешавам” и...

Възпитавани сме, че единствените „вълшебни думички” са...

Два филма на бТВ на Фестивала на българското кино в Рим

отпечатай новината

21.06.2024 15:16 | Видян 448 пъти

Два филма на бТВ на Фестивала на българското кино в Рим

Два филма от юбилейния 15-и сезон на документалната поредица на bTV „непознатиТЕ“ са включени в 17-тото издание на Фестивала на българското кино в Рим, който се открива тази вечер (21 юни) в прочутата Casa del Cinema.

„Чапа среща Фелини“ е посветен на приятелството между българския скулптор Георги Чапкънов и италианския режисьор Федерико Фелини. Двамата се срещат в началото на 90-те години на артистичната улица „Маргута“, когато Чапкънов убеждава Фелини да му направи барелеф.

„Тази позабравена история ме срещна с Антоанела Ферари, Георги Чапкънов, Фатима Каранова – хора, общували с Фелини. Тя е доказателство, че за творците няма граници и езикови бариери – има пълноценно общуване“, споделя Тошев. Той и операторът Борис Пинтев ще представят лично филма утре (22 юни) в голямата зала на Casa del Cinema, която носи името на режисьора на „Сладък живот“ и „Пътят“.

Втората лента, която е селектирана в програмата на фестивала, е документалният филм за актьора Христо Живков, познат от филма на Мел Гибсън „Страстите Христови“ – „Христо завинаги“.

„Кариерата на Христо започва с участие във филма на Ермано Олми „Занаятът на оръжията“ и е показан на фестивала в Кан. Така започва забележителната му кариера в италианското и европейско кино, която бе прекъсната от ранната му смърт. Христо е първият български актьор, успял да направи такава кариера. За своите 48 години той се е снимал в над 25 международни продукции“, споделя Тошев, който заедно с оператора Борис Пинтев след прожекциите ще се срещне с италианската публика.

Фестивалът на българското кино се открива тази вечер (21 юни) от вицепрезидента Илияна Йотова и министърът на културата Найден Тодоров. Той продължава до 23 юни и включва филми като „Уроците на Блага“, Диада“, „Майка“ и „Ваймар експрес“.

Casa del Cinema (Домът на киното) е емблематично място в италианската столица, където се прожектират световни кино класики. На свои премиери тук са присъствали Федерико Фелини, София Лорен, Марчело Мастрояни и други звезди на италианското кино.

През 2025 г. филмът „Чапа среща Фелини“ (bTV/ART productions) ще бъде включен в голяма ретроспектива, посветена на италианския режисьор, която ще събере филмовото му наследство и документални ленти, свързани с неговия живот и творчество.

По повод 15-годишнината на „непознатиТЕ“ зрителите на bTV могат да се насладят на най-добрите епизоди от последните години на популярната документална поредица – всяка неделя от 16:00 ч. Тази седмица предстои да гледаме филма „Къде е Пипи?“, посветен на актрисата Ингер Нилсон, изиграла героинята на Астрид Линдгрен в киното.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !