Изтезаваше ме в леглото. Имаше...

Райна е изтезавала в леглото бившето си гадже – ММА...

Улична война в Турция заради сирийски...

От няколко дни улиците на турския град Кайсери приличат...

Гърция прие 6-дневна работна седмица

отпечатай новината

04.07.2024 15:15 | Видян 325 пъти

Гърция прие 6-дневна работна седмица

Гръцкото правителство разреши на все повече предприятия да въведат шестдневна работна седмица за служителите си в опит да подкрепят затруднената икономика на страната. Гърция е първият член на Европейския съюз, който въвежда тази мярка.

Съгласно законодателството, което влезе в сила на 1 юли, шестдневната работна седмица ще бъде ограничена до частните предприятия, които предоставят услуги в рамките на 24 часа, както и до тези, които изпитват изключително натоварване. Работниците, заети в секторите на хранително-вкусовата промишленост и туризма, са освободени.

В рамките на удължената работна седмица служителите в определени отрасли и производствени предприятия имат право да избират между работа по два часа на ден или допълнителна осемчасова смяна. Служителите ще получават 40 % допълнително възнаграждение за шестия работен ден или 115 % повече, ако работят в неделя и на празници.

Според министър-председателя Кириакос Мицотакис мярката се очаква да помогне на правителството в борбата с постоянно намаляващата производителност, свързана с намаляването на населението и недостига на квалифицирани работници.

В основата на това законодателство са залегнали благоприятни за работниците принципи, които са силно ориентирани към растежа", заяви Мицотакис, след като гръцкият парламент одобри закона преди няколко месеца.

Производителността е сред най-големите проблеми на гръцката икономика, откакто тя изпадна в дълбока рецесия след дълговата криза през 2009 г., която предизвика значително нарастване на безработицата, тъй като много предприятия фалираха.

Данните, проследявани от Европейската комисия, показват, че номиналната производителност на труда за един работен час в Гърция е с близо 40% по-ниска от средната за ЕС. Данните на Евростат за 2023 г. разкриват, че средната продължителност на работната седмица в страната е 39,8 часа - най-високата в блока, следвана от Румъния и Кипър. С минимална месечна заплата от 830 евро (887 долара) Гърция се нарежда на 15-о място в ЕС в това отношение. По отношение на покупателната способност тя е на предпоследно място в блока.

През 2023 г. средната продължителност на работната седмица в ЕС е била 36,1 часа.

Мария Пенчева

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !