Той бе моето вдъхновение: Лопес за...

Две от легендите на световната борба Михаин Лопес и...

О-вите Утре и Вчера: 5 км и 23 ч....

Знаете ли, че само на три мили един от друг се намират...

Ето тайната на свръхбогатите

отпечатай новината

14.07.2024 07:58 | Видян 459 пъти

Ето тайната на свръхбогатите

Ранното ставане има доста плюсове - и за здравето, и за продуктивността, и за по-ползотворния ден.

Ако обаче искаш да си още по-успешен и продуктивен, трябва да станеш още по-рано. Екстремно рано, преди зазоряване. Или поне така смятат някои.

Запознайте се с рутината на "Клуб 5 сутринта". Той е наречен на едноименната книга на мотивационния гуру Робин Шарма и обобщеното му послание е "грабни утрото, извиси живота си". Или с други думи - стани по-рано, за да имаш един час за себе си.

Екстремно ранното ставане е част от рутината на куп богати и известни хора, много преди да бъде опаковано в книга със съвети.

Още Бенджамин Франклин е казал, че ранното лягане и ставане прави човека здрав, богат и мъдър.

През 2012 г. Мишел Обама, съпругата на президента на САЩ, сподели, че всеки ден става в 4:30 ч., за да ходи във фитнеса със съпруга си Барак Обама.

Не е само тя. Съвета на бащата на САЩ следват и суперранобудници като Скалата, Дженифър Анистън, Дженифър Лопес, Крис Дженър, Опра Уинфри, както и хора като шефа на Apple - Тим Кук, и милиардерът Ричард Брансън или пък главният редактор на "Вог" - Ана Уинтур.

Тим Кук например става към 4-5 часа сутринта.

"Правя го, защото мога да контролирам сутрините по-добре от вечерите и от времето през деня. Ранната сутрин е твоя", мотивира той пред Australian Financial Review толкова екстремно ставане.

Кук ползва това време, за да чете мейли от клиенти - колкото може повече. След това, преди да отиде в офиса, шефът на Apple отива във фитнеса, по няколко пъти седмично.

Докато тренира, не работи и никога не проверява телефона си.

Известният като авантюрист и приключенец бизнесмен Ричард Брансън пък споделя, че където и да се намира, става около 5 сутринта.

Обича да спи без закрити прозорци, така че да го буди слънчевата светлина, която намира за мотивираща.

Според това къде е, започва деня си с тенис, а ако наблизо няма корт - с разходка, бягане или колоездене, а при наличие на океан и вятър кара кайтсърф. След това милиардерът закусва с мюсли и плодове и няколко чаши чай. Със съпругата му Джоан се чуват с децата и внуците си.

Брансън пояснява, че упражненията и времето със семейството го настройват добре за работа, а ранното ставане му осигурява и време да си прегледа мейлите и да е на линия за офисите на компаниите му в други часови зони, както и за социални медии.

Не е чудно, че "Клуб 5 сутринта" е доста популярен и в TikTok, където има огромен брой постове на екстремни ранобудници, които се хвалят колко неща успяват да свършат, ставайки по нощите. Трендът е известен и като "от пет до девет преди от девет до пет" и обединява видеата на купища свежи хора, които полагат грижи за себе си в ранни зори.

За какво обаче все пак става дума?

Според директния съвет на Робин Шарма, след ставането в 5 часа трябва да следват 20 минути физически упражнения, после 20 минути медитация или подобна техника и 20 минути за четене или учене. Идеята е този допълнителен час да бъде посветен на вас самите, в пълно спокойствие и без външни дразнители.

Резултатът пък е повече продуктивност и енергия през деня и съответно - постигане на повече успехи.

Това спокойствие и фокус върху себе си в началото на деня водят и до позитивна нагласа и успешен ден.

И обратното - късното ставане, бързането и стресът водят до негативно протичане и на останалата част от деня.

Затова и почитателите на екстремно ранното ставане твърдят, че тези практика води до по-добра продуктивност, тъй като в началото на деня човек успява да свърши по-важните си задачи, докато е още свеж и концентриран. Освен това при ставане в 5 часа има и достатъчно време да се събудиш и да се настроиш за задачите, които те чакат.

Колкото и да е странно, според тях ранното ставане води и до по-добър сън, защото резултатът е и ранно лягане. Физическата активност рано сутрин пък води до по-малко стрес през деня и като цяло до по-добра дисциплина и структуриране на деня.

Тези хора са по-енергични и фокусирани, след като са започнали деня, полагайки грижа за собствените си тяло, душа и съзнание.

Доста от тях наблягат и на позитивите от спокойствието в тази част от денонощието, когато всичко спи, домовете им са тихи, улиците - празни, а светът е доста по-различен. Дори се цитират проучвания, според които ранното ставане води до усилено усещане за щастие, задоволство и дори до по-здравословно хранене.

Всъщност, идеята на Бенджамин Франклин за ранно лягане и ставане е част от протестантската работна етика - да се трудиш е нещо добро и по дефиниция е лошо да не се работи. И съответно, ако не спиш до късно, това си струва и е продуктивно, пояснява пред "Гардиън" Ръсел Фостър, директор на Института по сън и невронаука на циркадните ритми към Университета на Оксфорд.

"Няма нищо присъщо и важно в ставането в 5 сутринта - само отвратителното самодоволство от ранния старт", смята обаче той.

Специалистът посочва и основния недостатък на цялата теория - за да се поддържа подобна рутина с достатъчно сън, човек трябва да си легне в 9 вечерта.

Което пък далеч не е възможно за всички - дали заради домашни задачи след работа, грижи по децата или защото хората наоколо в къщата още не си лягат, вдигат шум и пречат.

Стриктно спазване на подобен режим почти елиминира и социалния живот след работа и срещи с приятели и ходене на културни събития.

Фостър отбелязва и че хората, които прокламират подобни режими - като предприемачи и специалисти по самоусъвършенстване, имат достатъчно пари, за да плащат на други, които да поемат битовите им задачи.

Има и нещо друго - не всеки е в състояние физически да става рано. При хората има различни хронотипи, т.е. не всички сме с един и същ биологичен часовник - за едни е естествено да стават рано, но други са нощни птици.

Тези, които се чувстват комфортно да заспиват в 9 вечерта и да стават преди зазоряване, биха могли да следват подобни препоръки, но има хора, за които това е мъчение. Все пак идеята на такъв режим е човек да спи достатъчно, а не да дремва по няколко часа нощем, да става с мъка в непосилно време, само и само за да тича или чете книга.

Тези, за които ранното ставане е немислимо, могат да си осигурят повече време и спокойствие сутрин с малка реорганизация на времето вечер. Преди лягане да свършат колкото може повече сутрешни задачи - например да си подготвят дрехите и закуската и така да намалят стреса и суматохата на сутринта.

Защото едно е сигурно - плавният старт на деня, с достатъчно време за разбуждане и спокойна сутрешна рутина е наистина важен и помага за по-приятен и евентуално успешен ден.

Източник: webcafe.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !