Целта ми е да бъда добър човек и да...

"В Русия, ако хората имат малки неща, те са щастливи,...

Виц на деня: Студенти от четвърти...

Студенти от четвърти курс на изпит. Доцентът е отчаян:...

Досиета на ФБР замесиха принц Филип в секс скандала с Кристин Кийлър

отпечатай новината

23.07.2024 11:29 | Видян 580 пъти

Досиета на ФБР замесиха принц Филип в секс скандала с Кристин Кийлър

Принц Филип е посочен в пакет от файлове на ФБР, описващи подробно ролята му в позорния секс и шпионски скандал през 60-те години на миналия век.

Аферата с Профумо разтърси британския истаблишмънт в първите години на десетилетието, когато жененият държавен секретар по военните въпроси Джон Профумо отрече да е имал сексуална връзка с тийнейджърката Кристин Кийлър в Камарата на общините. Той беше принуден да подаде оставка, след като се появиха доказателства за аферата и се оказа, че е излъгал "къщата".

Скандалът се превръща във въпрос на националната сигурност, тъй като Кристин също е спала с руски шпионин в разгара на Студената война.

Кристин Кийлър позира по бански през 1963 г., същата година, когато Джон Профумо се отказва от позицията си

Отдавна имаше спекулации относно връзката на херцога с аферата, като наскоро публикуваните файлове на Министерството на правосъдието на САЩ показват, че ФБР е било предупредено, че принц Филип е лично „замесен“ с Кристин Кийлър и нейната приятелка Манди Райс-Дейвис.

Моделът и танцьор Кристин Кийлър (вдясно) с остеопата Стивън Уорд

Джон Профумо с Валери Хобсън, съпругата му

Въпросните файлове са важна бележка, написана от тогавашния директор на ФБР Едгар Хувър, съобщи Mail on Sunday. Искът срещу херцога на Единбург идва от американски бизнесмен, замесен в индустриален шпионаж, на име Томас Корбали. Той се съгласява да бъде интервюиран от ФБР за приятелството си с остеопата с добри връзки Стивън Уорд, който посегна на живота си, след като беше преследван за това, че живее от неморалните печалби на двете жени.

Кийлър спяла едновременно с Профумо и руски шпионин

Твърди се, че принц Филип е бил замесен с Кийлър

Бележката, изпратена до американското посолство в Лондон на 20 юни 1963 г., гласи: „Корбали също каза, че има слух, че принц Филип може да е бил замесен с тези две момичета.“

Аферата Профумо е един от най-шумните скандали, обхванали британското общество през 20-ти век. Кийлър, която е родена в Мидълсекс, е била само на 19 години по време на аферата. Тя се мести в Лондон, когато е тийнейджърка и започва работа в Murray's Cabaret Club в Сохо.

Профумо е принуден да подаде оставка

Там тя се запознава с д-р Уорд, „фиксатор“, известен с това, че набавя красиви млади жени за членове на британския истаблишмънт. Д-р Уорд я запознава с министъра Джон Профумо през 1961 г. на бляскаво парти, организирано от лорд Астор.

Когато е била на 19, тя е спала както с Профумо, тогава на 48, така и с руски шпионин на име Евгений Иванов. Профумо казва на Commons, че не е имал връзка с младата жена. Но не след дълго пресата разкрива лъжите му и той е принуден да подаде оставка през юни 1963 г. Поради повишеното внимание на пресата Кийлър продава историята си на News of the World за £23 000.

Има твърдения, че Иванов е помолил Кийлър да поиска от министъра датата, на която правителството на Западна Германия може да получи американски ядрени ракети.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !