Блатечки, Нейков, Койна в схемата за...

Асен Блатечки като актьор и като режисьор и други...

Различната коса на Меган Маркъл...

Според съоснователката на MAYFIVE Кейти Алън промяната...

Розита Еленова с режисьорски дебют на Международния филмов фестивал Синелибри

отпечатай новината

09.10.2024 11:33 | Видян 122 пъти

Розита Еленова с режисьорски дебют на Международния филмов фестивал Синелибри

Документалният филм „СВОБОДЕН, ПО-СВОБОДЕН, ДИМИТЪР“, посветен на Димитър Еленов е част от селекцията на 10-тото юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал СИНЕЛИБРИ, който ще се проведе тази година от 10.10 до 3.11 под мотото „Поезия без край“.

„ДИМИТЪР ЕЛЕНОВ фондация“ и БНТ са продуценти на лентата представяща образа на големия български актьор и режисьор и театрален педагог ДИМИТЪР ЕЛЕНОВ. Автор на филма е Розита Еленова. Тя е в ролята на режисьор и работи в екип със сценаристката Ирена Даскалова, оператора Пламен Матеев, монтаж Димитър Андреев, а музиката е на джазмена Кристиян Желев.

Филмът представлява мозайка от киноархива на Българската национална телевизия и споделените лични истории на колеги, приятели и следовници на Еленов. Тази мозайка постепенно придобива завършен вид и от нея изплува образът на една харизматична в своята крайност, отдаденост и талант личност.

Творбата е своеобразен пъзел, в който зрителят, редейки парченцата от образа на твореца, сам става автор, достатъчно вдъхновен и окрилен, за да заобича изкуството и сам да започне да твори. Лентата събира откровенията на звездите на българския театър – Владимир Пенев, Светлана Янчева, Димитър Рачков, Деляна Хаджиянкова, Йоанна Темелкова, Стефания Колева, Асен Блатечки, Виолета Марковска и много други. Пред камерата на Розита Еленова застават 40 личности. Някои от тях не са общували с Еленов, а имат спомени за него като харизматичен актьор. Други са негови ученици през годините, днес с различни професии, но с ясното съзнание за посоката, която е зададена от една ярка и рядко срещана личност с категорична житейска философия, като Еленов.

Розита Еленова твърди, че във филма ще видим нейния Димитър – най-най-свободната личност, която е срещала. Но и всеки ще може да нареди своя личен пъзел на личността на твореца.

Прожекциите са на: 12.10., 19 ч, кино Одеон
14.10, 18:30, кино Cine libri
30.10, 19 ч, кино Влайкова

Снимка: Синелибри

Източник: Факти

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !