Ферари с най-новия си хиперавтомобил,...

F80 е чисто новият хиперавтомобил на Ferrari и не е тук,...

Хамам на 304 г. с World Luxury Spa...

Истанбул винаги има какво още да предложи, колкото и...

История на логото на Мерцедес

отпечатай новината

13.10.2024 08:05 | Видян 431 пъти

История на логото на Мерцедес

Логото на Mercedes-Benz е емблема не само в контекста на автомобилната история, но и в историята. През 2021 г. трилъчевата звезда на Mercedes навърши 100 години, откакто дизайнът й беше представен за защита на търговска марка. През същата година тя стана единствената европейска марка, която влезе в топ 10 на Interbrand за „Най-добри световни марки“. Логото на Mercedes стои пред приблизителната стойност на марката на Mercedes-Benz от над 50 милиарда долара и украсява всеки един от автомобилите, камионите и SUV-овете.

Разбира се, трилъчевата звезда на Mercedes-Benz има интересна предистория. Например, знаете ли, че в допълнение към логото с три лъча звезда, Daimler също е търговска марка на лого с четири лъча, което не е използвал редовно до 1989 г.? Или че трилъчевата звезда на Mercedes-Benz в кръг е сливане на две различни лога? Точно така; Има причина "Мерцедес-Бенц" да е с тирето. Автомобилният производител започва като два производителя: Daimler и Benz, които се събират и се сливат на 1 май 1924 г. По това време съответните им лога просто са поставени един до друг. Беше на 18 февруари 1925 г., когато художниците поставиха печатите. След сливането логото премина през няколко итерации през вековния си живот, преди в крайна сметка да достигне това, което познаваме днес. Решихме, че би било забавно да направим пътуване през хронологията на Mercedes-Benz и да предоставим по-отблизо различни версии на логото на автомобилния производител с няколко забавни факта, поръсени по пътя.

Патентна рисунка на лого на венец на Benz | 1909 г

Началото на логото на Mercedes-Benz започва тук. Benz регистрира тази търговска марка на 6 август 1909 г. от Benz & Cie. Логото на видно място включва лавров венец, който се смята за символ на победата, датиращ от древна Гърция.

Цветно лого с венец на Benz | 1909 г

Това е още един поглед към ранно лого на Benz & Cie в пълния му блясък. Тази емблема можеше да се види на носа на състезателната кола Blitzen-Benz с 200 к.с. През 1911 г. Blitzen-Benz поставя рекорд за скорост на летяща миля от 141,7 mph в Дейтона Бийч.

Лого на Daimler-Motoren-Gesellschaft| 1909 г

Дори и без кръга или венеца около него, трилъчевата звезда е лесно разпознаваема. Но защо има три точки? Първоначално всяка точка е била предназначена да представлява различен тип мобилност: земя, море и въздух.

Лого на Mercedes | 1916 г

Досега Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) е приела името Mercedes за своите двигателни продукти. 1916 г. е голяма година за мисията "въздух и море" на компанията. Той осигури поръчка за своите шестцилиндрови дизелови двигатели за подводници и неговият авиационен двигател D IVa влезе в масово производство.

Лого на Mercedes | 1921 г

Въпреки че първоначално е бил търговска марка през 1921 г., този символ на Mercedes в общи линии отразява текущото лого на Mercedes-Benz. Компанията постави своята трилъчева звезда в кръг и започна практиката да използва символа като емблема на радиатора. През септември същата година Mercedes показа първия си сериен автомобил с компресор на автомобилното изложение в Берлин. През годините изобразяването на светлите и тъмните акценти варира и марката дори е използвала двуизмерни черни или сиви звезди за кратки периоди, но шофьор на Mercedes от 20-те или 30-те години на миналия век със сигурност би разпознал емблематичното лого днес.

Лого на Mercedes-Benz | 1926 г

Това лого е може би най-голямата забележителност в историята на компанията. През 1926 г. Mercedes и Benz официално се сливат, за да станат "Mercedes-Benz". Трилъчевата звезда на Mercedes е поставена в центъра на лавровия венец на Benz и така се ражда тази икона. През същата година първият V-8 Mercedes печели Голямата награда на Германия. През годините дизайнът на листата се е променил леко, докато външният венец и частта с надписа често са били използвани, за да заобикалят основата на орнамента на качулката с три лъча звезда.

Източник: motortrend.com

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !