Петков и Денков предизборно срещат...

В ресторант на Киро Японеца направиха предизборната си...

Историята на професор Чирков...

"Филмът има за цел да разкаже за големия български...

Волев падна от прозорец и умря

отпечатай новината

16.10.2024 10:24 | Видян 172 пъти

Волев падна от прозорец и умря

Един от големите български режисьори Николай Волев загина след нелеп инцидент - падане от прозорец на таванско помещение. 78-годишният кинаджия е постановчик на хитови и легендарни филми като Двойникът, Да обичаш на инат, Маргарит и Маргарита. Също и на документалната лента Дом номер 8, която беше сензация при соца, защото беше първата, показала тъмното лице на системата през изоставените деца в сиропиталище.

Волев бяга от България през 1968 г., престоява в лагер в Турция и се озовава в Лондон, където завършва висше киноучилище. Така става първият ни режисьор със западно образование.

Неясно дали по линия на ДС, макар "невъзвръщенец", както се водят тогава "измениците на родината", се завръща в България и става режисьор в БНТ - "основен идеологически институт на партията". Тогава телевизията е с нов генерален директор Иван Славков - зет на "първия партиен и държавен ръководител" Тодор Живков. Червеният принц събира на Сан Стефано 29 ударен екип от млади интелектуалци и свои приятели.

После Волев става кадър на Киноцентъра. И прави най-добрите си филми.

След 10 ноември е автор на недотам успешната екранизация Козият рог 2 точно преди 30 г., която е слаба. Но в нея изгряват звездите на тогавашната ученичка Елена Петрова и на Александър Морфов, макар и далеч от класическите образи на Катя Паскалева и Антон Горчев от оригинала на Методи Андонов от 18 г. по-рано. По една случайност бях сред първите му 19 зрители в малкия салон на кинокъщата над Лесидрен, където Волев го донесе "топъл-топъл", в първата окончателна версия, месеци преди да види бял свят едва на следващата година. Правиха си нещо като състезание с друг излязъл пак тогава филм - Граница, който събра много повече симпатии. Волев, който беше странен и малко труден за комуникация човек във всекидневния живот, не го прие лесно.

Направи обаче и последен филм, но цели 2 десетилетия по-късно, чиято история е скандална и тъжна. Извън пътя първо получава 2 субсидии от Националния филмов център през 2014 г. - общо 2 070 000 лв., поради което противоречиво финансиране се стига до дело. Вече заснет след него, филмът е спрян от автора на своята премиера. След нея започва война с НФЦ насред корона пандемията през 2020 г.

Напуснал завинаги киното, той започна да поставя в театъра. Последната му премиера беше тази зима.

Борис Ангелов

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !