Петков и Денков предизборно срещат...

В ресторант на Киро Японеца направиха предизборната си...

Историята на професор Чирков...

"Филмът има за цел да разкаже за големия български...

Историята на професор Чирков запечатана във филм за него

отпечатай новината

16.10.2024 11:01 | Видян 121 пъти

Историята на професор Чирков запечатана във филм за него

"Филмът има за цел да разкаже за големия български патриот, родолюбец и лекар, който променя света на медицината в страната ни, променя човешки съдби, спасява хиляди пациенти, променя мисленето на лекарите, на студентите си и създава поредица от инициативи, които са рутинна практика и след него.

Кой наистина е проф. Чирков?

Това е основната тема в нашия филм. Създаване на съвременен документален филм, портрет за изтъкнатият български медик проф. Александър Чирков, за неговият жизнен и професионален път като си отговорим на въпроса „Кой е проф. Чирков“? Първият български лекар присадил сърце на малкият Иванчо от Кърджали. През 2003 г. Проф. Александър Чирков прави и първата белодробна трансплантация у нас.

Съхраняване и предаване на бъдещите поколения на историческата памет за първият български професор, създал съвремения облик и лечение на модерната кардиохиругия, изградил и най-известната специализирана болница - „Св. Екатерина“. Един българин, който носи в себе си нещо магнетично и харизматично. Опитахме се да дадем отговор на въпроса „Кой е проф. Чирков“, като личност, баща, медик уважаван не само в България, но и в международен план.

Личност, която заслужава да бъде уважавана и почитана от всички българи, да им служи за пример. Въвежда най-модерните методи в медицината в България, създава школа от водещи специалисти в областта на интервенционалната кардиологията и кардиохирургията. Изграждането на болница „Света Екатерина” не струваше нито лев на българския данъкоплатец Проф. Чирков е създал плеада от българки кардиохирурзи, интервенционални кардиолози, специализирани реанимационни медицински сестри, осъществявайки един много ефективен трансфер на „ноу-хау“от лидерите в в световен мащаб на тази дейност. Сам е финансирал своите ученици, като ги е изпращал в чужбина за да изучават чуждите практики в областта на кардиохирургията и свързаните с нея специалности. Проф. Чирков до последния си дъх работеше за България и желаеше да създаде и болница в гр. Варна. Той е истински будител и визионер в областта на медицината.

Екип на филма:

• Режисьор: Елени - Маргарита Нейкова – Елма
• Сценаристи: Елма Нейкова, Силвестър Силвестъров
• Оператор: Дидо
• Дизайн и анимация: Владимир Петров
• Консултанти: Проф., д-р Иво Петров, д-р Румен Петков
• Продуцент: ВИЗЗАРТ ООД – Цвета Коева

Премиерата на филма ще бъде на 07.11.2024г. в НДК кино „Люмиер“, София.

Филмът е съсдаден със съдействието на НФК при МК.

Премиери на филма са предвидени в градовете в гр. Пловдив, гр. Варна, гр. Бурас и гр. Лом и др.", написаха създателите на филма.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !