НАЙ-НОВИ
Българката, която впечатли Berklee:...
Млада, дръзка и с глас, който разтърсва, Анна Ставрева -...
Капитанът на италианския национален...
Кулминацията на Десетата седмица на италианската кухня...
Капитанът на италианския национален кулинарен отбор приготви вечеря в InterContinental
27.11.2025 15:01 | Видян 61 пъти
Кулминацията на Десетата седмица на италианската кухня беше гала вечерята, която приготви след 3-дневна подготовка с българските си колеги от страна на домакините от InterContinental Sofia шеф Лука Малакрида. Той е капитан на националния отбор на италианските готвачи до 2023 г., а след това е официален посланик на кулинарията на гастрономическата държава №1 в света. Събитието е под егидата на външното министерство на Италия. Затова и бе почетено на главната маса от новия посланик Апичела.
Тази година темата на Седмицата на италианската кухня свързва двата най-популярни бранда на страната. "Стилът в кухнята и на подиума" - връзката между гастрономията и модата, беше темата на кратка сказка на дошлата специално за галата у нас професор Мария Джузепина Муцарели (б.ред. самчо едно малко "о" дели фамилното й име от названието на един от култовите продукти от Ботуша - моцарелата, за да бъде съвършенството пълно).

Като тазгодишна звезда на серията от събития, организирани от Академията на италианската кухня в София тези дни, шеф Лука поднесе на стотиците гости в балната зала на InterContinental 4-степенно меню. Неговото предястие бяха любимите на средиземноморските народи сардини, красиво декорирани с конфи от домати, маслинитаджаска и майонеза с лайм и люти чушлета за разкош. Първото ястие - както се сервира задължително в Италия - беше паста - в случая тортели, с тиква в сос от сирене Азиаго и с аспержи за украса. Основното беше толкова обичания на Апенините лаврак, известен също като "морски костур" с декорация от картофен крем, грах и салса с лимон. Шоколадова торта, поднесена със сладолед, залята със сос от банан и допълнена като гарнитура с чътни от горски плодове за цвят завършваше гастрономическия курс.
Буквално в навечерието на италианската гала - час по-рано, се оказа, че InterContinental Sofia е избран за любим хотел от притежателите на карти на American Express Travel® за 2025 г. #AmexTravel. Тази награда се присъжда на отличилите се хотели от програмите на Fine Hotels + Resorts и The Hotel Collection на American Express Travel. От над 3 100 участващи обекта, нашият хотел се открои благодарение на изключителните отзиви и препоръки от притежателите на карти.
Напомняме, че догодина хотелът става на 55 години. За това време полукръглата сграда "на опашката на коня" на жълтите павета в самото сърце на София ражда някои от великите истории на индустрията на гостоприемството у нас . От съвременния вид на шопската салата - "белия калпак от сирене", измислен именно за откриването на хотела, през превръщането му в снимачна площадка за легендарни филми и сериали като "На всеки километър" и "Нощем с белите коне" до сватбите на века в България на 20-ото столетие. Но повече за тези невероятни истории ще разказваме през следващата година.
Борис Ангелов
svejo.net
facebook.com
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай

Няма коментари към тази новина !
