Изтеглиха от пазара Л'ореал Париж,...

Причината е открит в състава на продуктите вреден...

Тръмп обеща на Хабиб да спре войната...

Бившият президент на САЩ и кандидат на Републиканската...

Светът полудя по 2012

отпечатай новината

28.11.2009 09:00 | Видян 7061 пъти

Светът полудя по 2012

2012 не е просто поредната интерпретация за края на света, а тотален кино хит за всички времена. Въпреки че милиони киномани по цялото земно кълбо буквално полудяха по него, се намериха и псевдоинтелектуалци, които да го освиркат. Също като онези, които плюят по чалгата, но знаят всички фолкпевици. Разбира се, без недоброжелатели не може, за това ще ги оставим на мира и ще се съсредоточим върху този незабравим филм.

След три години Коледата ще бъде невъзможна, защото дни преди нея, на 21 декември 2012 г. ще настъпи истински апокалипсис. Дали това ще се случи никой не знае, но темата и ефектния начин, по който е поднесена чрез 2012 определено предизвика небивал интерес.
Във времена на световна криза, зрелищната лента е „глътнала” огромен бюджет от 260 милиона долара, но ще изкара пъти повече. Само за два дни в Северна Америка тя донесе приходи от 65 милиона долара. За сравнение, печалбите, на които се радваха предишните филми на режисьора и продуцент Роланд Емерих са следните: през 1996 г. Денят на независимостта изкара над 816 милиона долара при бюджет 80 млн. След две години Годзила събра близо 380 милиона, през 2004 г. След утрешния ден спечели над половин милиард долара. Така че, нищо чудно приходите от 2012 да достигнат милиард долара. Спонсорите, както знаете, удрят най-сериозно рамо пък на бюджета. Във филма не липсват и реклами. Най-забележимите са тези на автомобилните гиганти Бентли и Порше, както и на уискито Джак Даниълс.

Истерията по 2012 и в България е пълна. Нито кризата, нито свинския грип, нито пък пиратските версии в интернет, спряха хората да препълнят кино залите. Броени дни след официалната премиера у нас, двете софийски Арени се пукаха по шевовете дори по време на късните прожекции през седмицата. А те са на всеки час. Билети се купуваха поне ден преди желаната дата.

Зад толкова мащабна продукция разбира се стои солиден екип. Сценарист, режисьор и продуцент на 2012 е Роланд Емерих, който както споменахме е продуцент и на едни от най-високобюджетните филми. Някои от тях като Денят на независимостта и След утрешния ден са с подобна апокалиптична тематика. Само неговото име е достатъчно, за да си обясним защо е толкова интересен 2012. Актьорският състав също не е за подценяване. В лентата си дават среща Джон Кюсак (Самоличност), Аманда Пийт (12 ярда), Оливър Плат (Казанова), Уди Харелсън (Палмето) и Дани Глоувър (Смъртоносно оръжие).
Стига толкова с впечатленията ни от това как се приема филма по света и у нас. Време е да запознаем със сюжета онези, които все още не са го гледали.

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !