Хайди Монтаг топлес в пищна фотосесия

Хайди Монтаг разголва всичко за една от най-расовите си...

Канибал, сервира човешка плът на...

Осъден насилник на деца е обвинен, че сервира човешка...

Подредиха любимите детски книги

отпечатай новината

01.03.2008 09:00 | Видян 6403 пъти

Подредиха любимите детски книги

Класираха най-добрите детски книги за всички времена. С гласуване на първо място бе поставен романът на Клайв Луис - "Хрониките на Нарния. Лъвът, вешицата и дрешникът".

Сагата за момчето-магьосник - Хари Потър, е лидер в списъка на световните бестселъри, но все пак не успя да пребори класическото произведение на Луис. Историята за двамата братя и двете сестри, които попадат в някога мирната страна Нарния чрез вълшебен шкаф, е написана през 1950 г. и до този момент очарова не едно поколение читатели.

"Хари Потър и Нечистокръвният принц" заема едва 6 място, като по този начин се превръща в единствения от серията романи на Джоан Роулинг, който попада в топ 50 на най-добрите книги за деца.

Запитване, в което участват над 4 000 човека от 16 до 65 години, показва, че хората си спомнят най-първите и любими свои прочетени книги. 65-годишните не са запознати с Хари Потър, но затова пък и млади, и стари обичат "Хрониките на Нарния". Скорошното филмиране на приказката я направи любима и на децата, споделят организатори на запитването.

Второто място в класацията на Booktrust заема книжката на Ерик Карл  "Много гладна гъсеница".

На трето място се оказа серията повести на Енид Блайтън "Великолепната петорка" - първата книга от тази поредица бе публикувана през 1946 г.

Едва на четвърто място е „Мечо Пух” на Алън Милн, а не пето Роалд Дал с повестта "ГДВ", но пък в топ-класацията на Booktrust влизат от пет творби на този писател. Очевидно Роалд Дал е най-обичаният от британските деца творец.


Забележителното е, че 80% от 4000-те хиляди родители са заявили, че всеки ден четат книги на своите деца, средно по 22 минути.

 

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !