Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Паметникът на Патриарха отпътува за Рим

отпечатай новината

14.05.2010 14:30 | Видян 2806 пъти

Паметникът на Патриарха отпътува за Рим

Паметникът на Иван Вазов пътува вече за Рим. Той ще бъде открит на 21 май т. г. от премиера Бойко Борисов в присъствието на министъра на културата Вежди Рашидов и членовете на водената от премиера българска делегация, съобщиха от Министерството на културата. На събитието ще присъства и кметът на Рим Джани Алемано.

Решението за издигането на паметник на Патриарха на българската литература в италианската столица и откриването му в навечерието на 24 май 2010 г. бе взето през октомври 2009 г. при разговора между министъра на културата Вежди Рашидов и министър-председателя на Република Италия Силвио Берлускони по време на посещението му в България.

На 19 януари т. г. специална комисия на общината в Рим оповести решението, с което одобри българския скулптурен проект за паметник на Иван Вазов. Той ще се издига на площад „Торвалдсен”, в близост до вила „Боргезе” в италианската столица.

Проектът е дело на изтъкнатия български скулптор проф. Величко Минеков. Фигурата на Патриарха на българската литература е изработена от бронз и е висока 2.60 метра. Височината на постамента е 2.20 метра.

Божидар Петракиев е дарител на средствата за паметника. Той взе решението си да дари средствата в момента, в който медиите разпространиха новината, че в италианската столица ще има паметник на Иван Вазов.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !