12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

До средата на август „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Котел

отпечатай новината

05.08.2010 14:00 | Видян 3214 пъти

До средата на август „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Котел

Двуседмична кампания за кастрация на безстопанствени кучета и котки стартираха тази седмица от „Четири лапи” в община Котел. Това е единадесетата подобна инициатива за годината на международната организация за защита на животните, с която се цели оказване на помощ на общините, които имат желание да прилагат стриктно Закона за защита на животните.

„В Котел работим с екип от 6 човека – трима ветеринарни лекари, клиничен работник и екип за залавяне на животните, който се състои от двама души. Всички манипулации се извършват в мобилната ни амбулатория, която е единствената подобна регистрирана у нас,” обяснява д-р Марина Иванова, ръководител на екипа. Според изискванията на Закона за защита на животните, всички обработени кучета и котки ще бъдат и обезпаразитени вътрешно и външно и ваксинирани против бяс. Кастрираните кучета ще могат да бъдат разпознати по синята марка, която се поставя на ухото.

„Макар все повече общини да имат желание да прилагат хуманните методи за ограничаване на популацията от безстопанствени животни и да търсят помощта ни, получаваме и много сигнали за груби нарушения на Закона за защита на животните,” продължава д-р Иванова. „Немалко общини продължават масово да унищожават скитащите животни, като това освен, че е незаконно, е и доказано неефективно и на практика е прахосване на парите на данъкоплатците.”

От „Четири лапи” отчитат, че макар Законът за защита на животните да е в сила вече повече от две години, то приложението му е много слабо, като основна вина за това носи Националната ветеринарномедицинска служба, която често пренебрегва контролните си функции.

„Ако още с влизането в сила на закона имаше строг контрол за прилагането му както върху кметовете, така и върху отделните граждани, то днес със сигурност по улиците ни щеше да има много по-малко безстопанствени кучета и котки,” категорична е д-р Иванова. „У нас все още няма нито един наказан за това, че е изхвърлил домашния си любимец на улицата, а кашончета с малки кученца в парковете или по пътищата се появяват всеки ден. Няма и наказан кмет за това, че не изпълнява предвидените мерки за намаляване на броя на скитащите кучета, въпреки че повече от половината общини не спазват закона.”

Според „Четири лапи” централната власт освен, че не упражнява ефективен контрол за прилагане на Закона за защита на животните, категорично отказва и да окаже помощ на онези общини, които нямат финансовата възможност да реализират програми за овладяване на популацията от безстопанствени животни.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства в 8 страни, сред които и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !