Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

ПРОФОН спечели дело срещу неизрядно радио

отпечатай новината

31.08.2010 18:00 | Видян 3455 пъти

ПРОФОН спечели дело срещу неизрядно радио

Първото гражданско дело на дружеството за колективно управление правата на продуцентите на звукозаписи и музикални видеозаписи и на артистите-изпълнители – ПРОФОН срещу ползвател, използващ музика от каталога на дружеството, без да заплаща нужните за това суми по сключен договор, бе спечелено на първа инстанция.
Ловешкият районен съд осъди радио „Лиани”  за това, че не е изплащало дължимите за използването на музикални звукозаписи възнаграждения за периода 01.07.2006 – 01.02.2008 г. Според решението, радиото трябва да заплати на ПРОФОН възнагражденията в размер на 12 361.80 лв., неустойка за забава в размер на 10 000 лв. и разноски по делото в размер на 1755 лв.

Въпреки, че решението на съда не е окончателно и е възможно обжалване, ПРОФОН счита, че това е един добър съдебен прецедент, който може да послужи като основа за завеждането на други подобни производства срещу неизправни договорни партньори на ПРОФОН.


ПРОФОН е сдружение с нестопанска цел, което управлява сродните права – правата на музикалните продуценти и артисти-изпълнители в България. Членове на дружеството са български и чуждестранни представители на четирите най-големи музикални компании (Universal Music Group, EMI, Sony Music Entertainment, Warner Music Group), значителен брой независими компании, както и голяма част от водещите български музикални продуценти и знакови артисти-изпълнители.
 
По силата на договори за взаимно представителство със сродни сдружения в редица страни от Европа и света ПРОФОН представлява и правата на техните членове на територията на България. Също така събира и дължими възнаграждения за своите членове от използването на тяхната музика в чужбина.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !