Нина Никол и Сесил заминават за Токио Интрнешънъл Филм Фестивал

отпечатай новината

17.09.2010 12:40 | Видян 4231 пъти | Гласували 1

Нина Никол и Сесил заминават за Токио Интрнешънъл Филм Фестивал

Нина Никол и Светлана Терзиева - Сесил заминават за Токио, за да представят общ проект за документална лента. Журналистките ще са в японската столица между 23 и 31 октомври, когато ще се проведе и Токио Интернешънъл Филм Фестивал. Проекта ще се представи на базата на анотация, синопсис и режисьорска експликация.

“За всеки случай със Сесил сме написали и сценарий, въпреки че от опит знам, че по фестивалите никой няма да има време да го чете” – категорична е Нина Никол - единствената родна журналистка и режисьорка, която от години снима филми за кино и музикалните фестивали по света. Нейната документална лента “Кан-гордост .... без предразсъдъци” дори получи поздравителен плакет от организаторите на най-големия форум за кино в света миналата година.

Тази година пък бяха грандиозните й премиери на “Берлинале – сърцето на Берлин” и “Опасни връзки – Кан 2010”, които се излъчиха в над 10 български телевизии. Режисьорката издаде, че документалният проект се казва  "Europe in the Age of Modernity" (“Европа в епохата на модерното”). Той е инспириран от книгите на д-р Жерар Деланти "Inventing Europe - idea, identity, realty", издадена през 1988 година в Лондон и от известният холандски автор, професор от университета “Еразъм” в Ротердам Ринус ван Схенделен и неговото произведение "Макиавели в Брюксел - изкуството да се лобира в Европейския съюз".

“Ще се опитаме в трийсет минути да изследваме интереса към модерното, социалната теория, демокрацията и социалните движения. Ще се задълбочим и в политическата нестабилност и миграцията в Европа” – допълват Сесил и Нина Никол.

За свои консултанти по проекта двете ще поканят професорите Вера Найденова и Владислав Икономов.
Ако документалната лента бъде харесана и субсидирана от чужди продуценти, заснемането й ще отнеме половин година. 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !