Бригада Нов дом ще подари голямо...

Дом, пълен с любов, смях и много игри, ще бъде изцяло...

Шеф Ангелов шокира всички с решението...

Шеф Виктор Ангелов даде втори шанс на талантливата...

УСПЕХИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО ПРЕЗ ПЪРВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА 21 ВЕК

отпечатай новината

04.10.2010 15:20 | Видян 4212 пъти

УСПЕХИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО ПРЕЗ ПЪРВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА 21 ВЕК

2010 е Година на българското кино. Обещанието, което Международният София Филм Фест и Националният филмов център дадоха на киноманите и професионалистите в началото на годината, беше за срещи с повечето от най-стойностните български филми, създадени през последното десетилетие. Представяме на вашето внимание „Обърната елха” на Иван Черкелов и Васил Живков. Програмата „Десетилетие на българското кино” е включена в извънредния „семестър” на инициативата „София Филм Фест за учащи” и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от „Десетилетието” са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното и ще бъдат представени от техните автори.

„Обърната елха” - филмът


Огромна елха е отсечена от сърцето на планината за коледна украса. Пътуването й до центъра на столицата свързва шест истории, които се занимават с празника или с липсата на празник в ежедневието на отделните герои. Структурата на филма е фрагментарна, какъвто е и съвременният ни живот, а историите приличат на моментални снимки на битието – мигове на жестокост и копнеж, на красота и безобразие… Елхата е вече украсена – празникът може да започне!

Сценаристи и режисьори на филма са Иван Черкелов и Васил Живков, камерата е поверена на виртуоза Рали Ралчев. Художник на продукцията е Ванина Гелева, продуценти  са Росица Вълканова (КЛАС Филм) и Йенс Коернер (filmkombinat).
Филмът е копродукция между България и Германия, в копродукция с Българската Национална Телевизия. Филмът е финансиран от Национален Филмов Център и Mitteldeutsche Medienförderung, FFA Берлин.

Във филма участват Александра Василева, Антон Радичев, Слава Дойчева, Георги Черкелов, Драгомир Шолев, Тихомир Жиков, Красимир Доков и др.

За филма


Световната премиера на филма се състоя през юли 2006 в рамките на 41-ия международен филмов фестивал Карлови Вари, където филмът бе селектиран за официалната състезателна програма. Там той бе отличен със специалната награда на журито с председател световно известния сръбски режисьор Горан Паскалевич.

След бляскавото начало не закъсняха поканите за едни от най-престижните световни фестивали – Монреал, Пусан, Ротердам, а също така и Атина, Анталия, Букурещ, Котбус и редица други, между които заслужава отбелязване фестивалът „Манаки” в Битоля, Македония – един от най-известните фестивали с фокус върху операторската работа.

През 2007 година „Обърната елха” бе селектиран за номинациите 2007 на Европейската Филмова Академия – европейските „Оскари”.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !