С.Йончева откри новия сезон на...

"Миналата неделя бях във Виена за откриването на сезона...

Галкин щракна 75-годишната Пугачова

Галкин снима 75-годишната Пугачова на терасата с кърпа...

Граждани от „Без дим” следят заведенията дали спазват наредбите за пушене

отпечатай новината

04.11.2010 16:40 | Видян 2315 пъти

Граждани от „Без дим” следят заведенията дали спазват наредбите за пушене

Гражданско движение „Без дим“ ще съблюдава за стриктното спазване на новите правила в заведенията. Българското правителство и депутатите отмениха това лято чл. 56 от Закона за здравето, свързан с ограничаването на тютюнопушенето на обществени места и въведоха т.нар. от тях „облекчен режим“. Вчера Министерският съвет одобри наредбата, която регламентира как трябва да се преградят заведенията, за да осигурят нужния комфорт и на онези свои клиенти, които не пушат.

Искаме по-добра връзка с контролиращите органи, както и възможността да се обаждаме на телефона на дежурния здравен инспектор, който според наредбата трябва да бъде на видно място във всяко едно заведение, се казва в писмото на Гражданско движение „Без дим“ до медиите. От там се заканиха още, че за да контролират, дали сигналите се проверяват и водят до конкретни действия от страна на здравните инспектори, ще поискат включването на представители на гражданското движение в проверките.

На сайта на движението – www.bezdim.org, ще има списък със заведенията, които спазват закона. Така всички непушачи бързо и лесно ще могат да изберат онези места в техните градове, където биха се чувствали комфортно.

През месец декември сдружение „Без дим“ ще организира поредица от мероприятия. С подкрепата на неправителствени организации и водещи специалисти в областта на белодробните заболявания, ще се проведат акции за разясняване какви негативи за здравето носи тютюнопушенето. От гражданското сдружение са изпратили и писмо до еврокомисаря по здравеопазване Джон Дали, за да изкажат подкрепата си за идеята му да се въведе общоевропейска забрана за тютюнопушенето на обществени места, която няма да позволи на правителствата да въвеждат т.нар. „облекчен режим“ в заведенията.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !